Kaštijun: Gradi se, gradi, ali i kasni

Izgradnja Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun kasni (M. MIJOŠEK)
Izgradnja Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun kasni (M. MIJOŠEK)

Izgradnja Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun kasni, a po najnovijim informacijama koje smo dobili od direktorice Vesne Dukić novo bi centralno odlagalište vrata trebalo otvoriti u jesen iduće godine.

Do tada se sva istarska odlagališta trebaju zatvoriti i sanirati, a na njihovom će se mjestu izgraditi pretovarne stanice s kojih će se prikupljeni komunalni otpad odvoziti na centralno odlagalište.

Izgradnju tih stanica na području Umaga, Poreča, Rovinja, Labina, Pazina, Buzeta i sadašnjeg pulskog odlagališta na Kaštijunu će u iznosu od 30 milijuna kuna sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- S obzirom na složenost projekta i procedure za izdavanje akta za gradnju, došlo je do određenog kašnjenja. Trenutno su za centar izdane četiri građevinske dozvole, po kojima radi izvođač, grčka tvrtka Helector S.A. koja u konzorciju s domaćom firmom GP Krk izvodi radove, a tri su dozvole u postupku u resornom ministarstvu, kazala je Vesna Dukić.

Naglasila je da se gradi na poljima za odlaganje otpada te na ulazno-izlaznoj zoni, koja obuhvaća trafostanicu, portu, upravnu zgradu, servisni centar i uređaj za obradu otpadnih voda. U zamahu je i izgradnja postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO). (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter