Kaštijun gotov do sredine 2014. godine

Kaštijun gotov do sredine 2014. godine (Arhiva)
Kaštijun gotov do sredine 2014. godine (Arhiva)

Poslovni i industrijski sektor spadaju među glavne generatore otpada te se sve češće, pod pritiskom novih propisa, nameta ali i javnosti suočavaju s potrebom promjene svoje poslovne prakse, posebice one koje se odnosi na upravljanje otpadom.

Ekološka osviještenost, način prevencije proizvodnje otpada te upravljanje zaštitom okoliša posebno su značajni u turizmu, kao jednoj od najvažnijih gospodarskih djelatnosti u turizmu. Ovo su neke od tema o kojima se na seminaru za poslovnu zajednicu u organizaciji tvrtke Kaštijun raspravljalo u županijskoj komori Hrvatske gospodarske komore u Puli.

Direktorica Kaštijuna Vesna Dukić je pred sam početak seminara održala konferenciju za novinare izvijestivši o novostima vezanim uz izgradnju budućeg Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Istaknula je da Europska unija propisuje stroge propise o gospodarenju otpadom koja ne smiju zaobići ni poslovni subjekti, a sve kako bi se u što većoj mjeri zaštitio okoliš i zdravlje građana. Istaknula je da je tvrtka Kaštijun uspjela povući 25 milijuna eura iz EU fondova za izgradnju županijskog odlagališta, što znači da se iz EU fondova uspjelo pokriti čak 72 posto vrijednosti ukupnog projekta.

Po njenim riječima, svi glavni projekti za izgradnju Kaštijuna su gotovi, a trenutno se čeka da iz Ministarstva graditeljstva budu odobrene građevinske dozvole kako bi se centar konačno mogao početi i graditi.

Kada će to biti još se ne zna, no Županijski centar za gospodarenje otpadom treba se izgraditi najkasnije do polovice iduće godine, kazala je Dukić, dodavši da će se paralelno graditi i pretovarne stanice na području današnjih odlagališta.

- Stvorili smo sve preduvjete da se mogu kontrolirati svi tokovi otpada, od njegovog nastajanja u domaćinstvima, do krajnjeg zbrinjavanja, a tim sustavom koji se već godinama gradi, Istra se definitivno može svrstati u najpripremljenije županije koje će otpadom gospodariti po najvišim standardima, rekla je Dukić.

Voditeljica županijskog Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša Ljiljana Dravec kazala je da iskustva ostalih zemalja pokazuju da je uspostava sustava gospodarenja otpadom dugotrajan proces te da se Istarska županija, kroz svoj Prostorni plan, formiranje tvrtke Kaštijun, ali i objedinjavanjem komunalnih tvrtki, uspješno priprema za uspostavu integriranog sustava gospodarenje otpadom.

Po njenim riječima, industrijski sektor ima prostora da se orijentira i stvori nove tvrtke u sustavu gospodarenja otpadom kao što su ovlašteni sakupljači, prijevoznici, obrađivači te da bi cilj svakog poslovnog subjekta trebao biti da proizvede što manju količinu otpada koji bi odlazio na daljnju obradu.

Seminar namijenjen poduzetnicima jedan je od ključnih projekta "Odnosi s javnošću za Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun" koji se sufinancira iz EU fondova, a u planu je i predavanje namijenjeno za predstavnike komunalnih tvrtki. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter