Kaštijun će se napuniti za pola godine

(A. T.)
(A. T.)

Budu li se poštivali rokovi, novi Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun vrata bi trebao otvoriti u drugoj polovici iduće godine. Tada se ujedno zatvaraju sva istarska odlagališta, a otpad će sa pretovarnih stanica iz cijele Istre stizati u novotvoreni centar vrijedan oko 35 milijuna eura.

No gdje će se u međuvremenu odlagati otpad s obzirom da sadašnji deponij već "kipi" i skroz je na izmaku kapaciteta? Pitali smo Igora Starog, direktora pulske Herculanee, tvrtke koja upravlja odlagalištem, je li točna informacija da će do kraja ove godine odlagalište biti popunjeno. On odgovara da se komunalni otpad na Kaštijunu može odlagati do kraja lipnja iduće godine na temelju važeće dozvole za gospodarenje otpadom koju je izdala Županija.

- Prema zadnjem mjerenju u lipnju 2013. godine dosegnuta prosječna razina iznosi 62 metra. Prema izdanoj građevinskoj dozvoli, odobreno odlaganje iznosi do kote 74,5 metara. Iako je teško u ovom trenutku točno procijeniti do kada bi se na Kaštijunu mogao odlagati otpad, sukladno postojećoj dinamici odlaganja i procjenama prostora, trebalo bi biti sigurno do početka druge godine, rekao je Stari iz čijeg odgovora proizlazi da ima mjesta za još 12,5 metara i da bi se to moglo popuniti za pola godine.

- Ukoliko se procijeni da na postojećem odlagalištu neće biti dovoljno mjesta za odlaganje do otvaranja novog centra, na vrijeme će se i u dogovoru sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost naći optimalno rješenje za odlaganjem otpada do otvaranja novog centra, zaključio je. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter