Kaštelirci zapjevali svetom Valentinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sva hladnoca i ostale vremenske nepogode u subotu navecer nisu mogle sprijeciti pozitivnu i prijateljsku atmosferu koja se širila u sali na Domu, gdje su Kaštelirci priredili raspjevanu feštu u cast svoga zaštitnika svetog Valentina.

Vec trecu godinu zaredom tamo se odvija susret zborova, klapa i vokalnih skupina pod nazivom Kašteliru za Valentinovo gdje se svi ljubitelji pjevanja druže, stjecu nova prijateljstva, razmjenjuju iskustva, adrese i note. Osim domacih zborova nastupili i oni iz Italije i Slovenije, koje sav snijeg i bura nisu omeli da svojom pjesmom obogate ovu manifestaciju.

Pjesme naših djedova

Cast da otvore susret pripala je domacinima kaštelirskoj vokalnoj skupini Nigringanum. Na pozornici su ih naslijedili clanovi mješovitog pjevackog zbora porecke Zajednice Talijana Mosaico pod vodstvom Gorjane Gašparini. Prkoseci buri u Kaštelir su stigli i clanovi rijecke muške klape Gradelini, koji svoj naziv duguju ljubavi prema gradelama.

Zanimljive su bile izvedbe mješovitog pjevackog zbora višnjanskog ZT-a Arpa pod vodstvom dirigenta Marka Ritoše. Najmlada vokalna skupina po pjevackom stažu bili su I Paesani koji djeluju pri ZT-u Tar.

Sa skladbom "What a Wonderful world" predstavile su se poznate vrsarske Mendule, predvodene dirigentom Tomom Njegovanom. Etnomuzikolg i jedan od glavnih pokretaca cijele manifestacije, Branislav Ostojic predvodio je umaški zbor Korona, koji se predstavio uglavnom stranim skladbama. "Jemala sam dragoga" pjesma je koja je osvojila simpatije publike, a izvele su je clanice vokalne skupine Kaštelanke s voditeljicom Ileanom Palvetic-Perosa.

Gosti iz Ljubljane bili su clanovi muške pjevacke skupine Kerlci.

Susret su zakljucile clanice ženskog pjevackog zbora iz Muggie koje djeluje pod udrugom AIDA (interkulturalna udruga žena). Dvadesetak ženskih glasova u pratnji harmonikaša Enrica Moschina predstavilo se narodnim tršcanskim i venecijanskim pjesmama. Njihove nošnje inspirirane su onima iz sredine 19. stoljeca koje su nosile žene ribara iz Muggie.

Recesijsko izdanje izložbe

Dok se na pozornici odvijao glazbeni program, na drugom kraju dvorane odvijala se degustacija vina, maslinovih ulja, rakija, proizvoda od lavande, marmelada i drugih istarskih delicija koje su izložili clanovi kaštelirske poljoprivredne udruge Vitis.

Kako doznajemo od direktorice TZ-a Nevenke Kocijancic, ove godine izložba je u ponešto recesijskoj verziji, jer su zbog financijske situacije bili primorani srezati troškove. Ove godine izostalo je ocjenjivanje, ali kako proizvodaci nisu željeli da se ta tradicija izgubi organizirali su samo izložbu uz degustaciju.

Svoje proizvode predstavili su OPG-i Vladimir Kocijancic, Lucia Venier, Goran Špehar, Mario Ferrarin, Valter Kocijancic, Alex Torcello, Bruna Petrovic, te vinari Cosstto, Andelo Brcic, obitelj Legovic Legovina i poljoprivredni obrt Nadije Mateo-Radoš.

A sva su vina još bolje "legla" kad su nakon koncerta volonterke pocele dijeliti zakusku - 170 litara besplatnog šuga s krumpirom, te domace kolace. Topli pjati šuga zagrijali sve okupljene, a druženje se uz pjesmu nastavilo do kasno uz noc.


Podijeli: Facebook Twiter