Kaštelir: S okarinom preko granice

Vokalna skupina Nigrignanum otpjevala je 'Moja okarina' (V. H.)
Vokalna skupina Nigrignanum otpjevala je 'Moja okarina' (V. H.)

Četvrto izdanje Okarina festa održano je u petak navečer u kaštelirskom Domu. Riječ je o jedinoj hrvatskoj manifestaciji posvećenoj okarini koja poprima i međunarodni karakter. Kako je najavila voditeljica Ester Diklić, susretom žele sačuvati i pokazati jedan dio bogate kulturne baštine - okarinu, instrumentić zoomorfnog oblika koji se nekada svirao i na Kaštelirštini.

Publiku su u glazbenu večer uveli članovi Limene glazbe Kaštelir-Labinci predvođeni Elvisom Soldatićem, a uvertira se nastavila "Mantinjadom", koju su na velikoj i maloj roženici odsvirali Serđo Valić i Mladen Buić. Umaški zbor Korona izveo je pjesmu "Okarina", svojevrsnu himnu ovom instrumentu, koju je napisao porečki pjesnik Tomislav Milohanić, a uglazbio etnomuzikolog Branislav Ostojić, začetnik i spiritus movens festivala. Još jednu pjesmu napisanu za ovu priliku - "Moja okarina", autorice i direktorice lokalnog TZ-a Nevenke Kocijančić, na glazbu istarskog baluna izvela je vokalna etno skupina Nigrignanum.

Čast da se prvi predstave publici pripala je najmlađim okarinašima, polaznicima Ostojićeve škole okarine, Marku Mirosavu iz Grožnjana, Matteu Cossettu iz Kaštelira, te bratu i sestri blizancima Lani i Tomasu Tarandeku iz Novigrada. U kombinaciji okarina i harmonika predstavili su se Kaštelirci, braća Elvis i David Kocijančić, dok se strastvena ljubiteljica pjevanja i lanjska debitantica na festivalu Anica Matejčić predstavila u pratnji kćeri Snježane i Grete.

Publici se još jednom predstavio Valić, popularni pjevač i svirač velikog broja istarskih narodnih instrumenata iz Raklja, te njegov kolega Mladen Buić iz Marčane, koji je osim svirkom okarine, publiku zabavio i vicem. Poznati koparski etnomuzikolog Emil Zonta publici je predstavio zanimljivu okarinu od trstike, na kojoj je, kako je rekao, znao kratiti vrijeme čekajući u koloni na prelasku granice, te u šali dodao kako mu od 1. srpnja okarina više neće trebati. Na ovom instrumentu još je jednom zasvirao Ostojić, solo, te u pratnji Duška Tešića na gitari i Radoslava Gađanskog na bubnjevima

Već znani sudionici festivala su članovi hrvatsko-austrijskog sastava Fon Fone iz Valture koji čine okarine, harmonika, gitara i cimbal i koji su premijerno izveli "Tarantelu", koju je za ovaj festival napisao njihov voditelj Herbert Haider. Red je došao i na goste iz inozemstva, grupu Spermalosi iz Villotte kraj Pordenonea koji su pokazali kako je svirka okarine odlična podloga za ples, te Kulturno društvo Šavrini in Anka Šavrinka iz slovenskog Gračišća koji su se predstavili svojim tradicionalnim pjesma i plesovima.

Gost je bio susreta je Leo Škof voditelj Okarina festa na Bledu, pa je ovo bila prilika za jačanje veza između dva festivala, kao i veliko druženje uz maneštru i fritaju sa šparugama koje je za publiku i izvođače priredio lokani TZ. Susret je održan pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva skladatelja i Ministarstva kulture. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter