Kaštelir: Održana 38. smotra puhačkih orkestara

Kaštelir bio domaćin 38. susretu puhačkih orkestara Istre
Kaštelir bio domaćin 38. susretu puhačkih orkestara Istre

Gotovo 900 glazbenika "okupiralo" je u subotu popodne Kaštelir, koji je bio domaćin jedne od najdugovječnijih manifestacija na Poluotoku - 38. susreta puhačkih orkestara Istre.

Mimohod velikog broja sudionika, koji je krenuo od glavnog trga po ulicama sve do sportske dvorane, oživio je cijelo mjesto. Limene glazbe su važan čimbenik amaterskoga glazbenog stvaralaštva Istre, jer djeluju već desetljećima u svojim mjestima, a njihovo okupljanje 1976. pokrenuli su Branko i Renato Pernić. Domaćin prvog susreta bila je limena glazba "Naša sloga" iz Babića kod Umaga, koja je ove godine proslavila stoljeće djelovanja.

"Velika nam je čast što smo domaćini ove manifestacije tako velikog broja sudionika iz čitave Istre, dijela slovenskog i tršćanskog primorja. Velika vrijednost ovog susreta jest univerzalni jezik glazbe koji sve objedinjuje, bez obzira na državu ili jezičnu pripadnost. Ponosni smo što je dio svega toga i naša limena glazba KUD-a Kaštelir - Labinci pod dugogodišnjim ravnanjem maestra Elvisa Soldatića", kazao je načelnik Enio Jugovac.

Zahvalio se Ministarstvu kulture i županijskom Odjelu za kulturu na pokroviteljstvu, koji su im pomogli s po deset tisuća kuna, kao i brojnim sponzorima.

Čelnik kaštelirske limene glazbe Rudi Kocijančić istaknuo je da se zadnjih 15 godina, koliko djeluju redovito pripremaju za ovaj susret i sada su konačno njegovi domaćini.

Iako je zajednička izvedba trebala biti pod vedrim nebom, zbog vremenskih uvjeta sve se odvijalo u dvorani. Pa su tako svi skupa, podijeljeni po instrumentima, pod dirigentskom palicom Elvisa Soldatića najprije izveli koračnicu "San Carlo", a zatim i svečanu pjesmu "Krasna zemljo, Istro mila".

Prije toga izvedene su himne - limena glazba Zajednice Talijana Vižinada pod ravnanjem dirigenta Alena Bernobića odsvirala je talijansku, izolski orkestar predvođen Mirkom Orlačom izveo je slovensku, a puhački orkestar Grada Pule pod ravnanjem maestra Ante Dobronića odsvirao je hrvatsku himnu.

Svi orkestri, njih 21, odsvirali su svoje skladbe, od klasičnih do modernih. Uz spomenute, ostali su stigli iz Roča, Rovinja, Kastva, Sv. Lovreča, Višnjana, Babića, Bala, Doline, Buja, Buzeta, Labina (najstariji, osnovan daleke 1836.), Lovrana, Mareziga, Pazina, Pirana, Poreča i Trsta.

Završnica ovog velikog glazbenog druženja bio je ples uz Rekonstrukciju band. Organizaciju 38. susreta potpisali su Općina Kaštelir - Labinci, ujedno i glavni pokrovitelj, te njen KUD.

Sljedeće godine domaćin će biti KUD Matka Laginje iz Sv. Lovreča, kojemu je na kraju svečano predana zastava susreta. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter