Kaštelir: Kuzminja u znaku kuharskog natjecanja

Pobjednička ekipa zajedničke općinske službe u akciji
Pobjednička ekipa zajedničke općinske službe u akciji

Ekipa zajedničke pravne i računovodstvene službe Općine Kaštelir-Labinci i susjednih općina, koju su činile Josipa Vinkerlić, Marijanka Šušnjić i Kristina Radovan, pobjednik je sinoćnjeg kuharskog natjecanja u pripremanju jote i domaćeg kruha na starim špaherima, održanog u sklopu obilježavanja blagdana sv. Kuzme i Damjana.

Treće izdanje natjecanja održano je na kaštelirskoj placi, a osim pobjedničke, okupilo je i drugoplasiranu ekipu stolnoteniskog kluba Bambi koju su činili Nedžada i Damir Vidović i Katica Brčić, te ekipu općinskog vijeća u sastavu Rozana i Đulijano Petrović, te Aldo Krizmanić, koja je stigla na treće mjesto. Nagrađene ekipe osvojile su redom pršut, pancetu i sir. Natjecale su se još i ekipe Zajednice Talijana Labinci, gljivarske udruge Žurdana, DVD-a Grom, KUD-a Kaštelir-Labinci, muškog rukometnog kluba "28. april", kćeri djelatnica i volonterki Turističke zajednice, kaštelirske domaćice, te privatni iznajmljivači, a žiri je odlučio da svima njim pripada četvrto mjesto.

Na kuharskim pozicijama sudionike su čekale traverše, sastojci i recept za jotu iz knjige "Tradicionalna istarska jela", novinarke i urednice Glasa Istre Vesne Medvedec. Za pripremu natjecatelji su na raspolaganju imali sat i pol, nakon čega je jedan pjat jote i po feta kruha otišao na degustaciju sedmeročlanoj komisiji koju su činili načelnik Enio Jugovac, Irena i Sara Rinaldis, Jasna Pol, Rosana i Nevio Legović, te Branko Grbac. Ostatak jela ekipe su stavile na pladnjeve i ponudile na besplatnu degustaciju okupljenima, a tko je bio najbolji po njihovom mišljenju, teško je reći, jer su sva jela jednostavno planula.

Za vrijeme natjecanja nije nedostajalo šale i zabave, pa su tako posjetitelji zaključili da je najviše dimio špaher vatrogasaca, članovi Žurdane zakasnili su na natjecanje jer su imali problema s autom, ali su ih kolege "optužili" da su stali usput brati gljive, ekipa domaćica sebe je nazivala "kaštelirske housewives", ekipu muškog rukometnog kluba činile su dvije žene, a načelnik Jugovac koga smo sreli na početku natjecanja u šali nam je rekao da ove godine nije sudjelovao u natjecanju jer je lani osvojio prvo mjesto pa su mu prigovarali da je namjestio rezultat. A odakle jedanaest starih špahera na okupu?

- Mještani već znaju da u TZ-u imamo depo starih špahera, pa ih donesu nama radije nego da ih bace, a mi ih koristimo za razna kuharska natjecanja, kaže Ester Diklić koja je zajedno s Majom Diklić i Nevenkom Kocijančić glavni krivac za zanimljive kaštelirske manifestacije. (Piše Vedrana HABEREITER; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter