Kaštelir: Da nije ljubavi… ne bi pjesme bilo

Susret zborova u Kašteliru
Susret zborova u Kašteliru

Pozitivna i prijateljska atmosfera širila se u petak navečer u sali na Domu, gdje su Kaštelirci i Labinjani priredili raspjevanu feštu u čast svog zaštitnika svetog Valentina. Već četvrtu godinu za redom tamo se odvija susret zborova, klapa i vokalnih skupina pod nazivom Kašteliru za Valentinovo gdje se svi ljubitelji pjevanja druže, stječu nova prijateljstva, razmjenjuju iskustva, adrese i note.

Čast da otvore susret pripala je domaćinima iz vokalne etno skupine Nigriganum, predvođene voditeljem Branislavom Ostojićem i u pratnji harmonikaša Davida Kocijančića. Svaki se zbor predstavio s po tri skladbe, a Kaštelirci su odabrali da im prva bude "Da nije jubavi".

Na pozornicu su zatim stupile članice ženskog zbora Lavanda također predvođene maestrom Ostojićem. S drugog kraja Istre stigla je klapa Labin pod vodstvom Petra Koroljevića, čiji članovi od prvog dana njeguju izvorni način klapskog pjevanja. Na takav su način otpjevali pjesmu "Kovari" za vrijedne rudare svoga kraja, te popularne "Vilo moja" i "Ružo crvena".

Najmlađa vokalna skupina po pjevačkom stažu je lani osnovan Koral iz porečke Nove Vasi. Pod vodstvom Mire Pašić i uz gitarsku pratnju Duška Tešića otpjevali su stare pjesme o ljubavi. Čuvari glazbene baštine iz Tara su članovi zbora San Martino Zajednice Talijana pod vodstvom Lolite Njegovan čiji je repertoar prvo brojao samo tradicijske pjesme, a s godinama su ga upotpunili skladbama od renesanse do suvremenih skladatelja.

Skladbom "Evo cvate ružmarin" predstavile su se Višnjanke, vokalna skupina pod vodstvom Vesne Jugovac Pavlović koje je na gitari pratio Željko Mogoroš. U salu su stigli i članovi riječke muške klape Gradelini, koji svoj naziv duguju ljubavi prema gradelama. Pod vodstvom Martina Marića izveli su tri narodne skladbe.

"Malo pjevamo, malo recitiramo", tako sebe predstavljaju članovi vokalne skupine Zajednice Talijana Nova Vas - Villanova kraj Brtonigle. Počeli su kao članovi dramske sekcije koja djeluje pri zajednici, kako s njima djeluje i harmonikaš Alessandro Bratović i vole pjevati odlučili su djelovati i kao vokalna skupina. Pod vodstvom Lorene Lubiana Belle izveli su narodne pjesme.

Zbor porečke Zajednice Talijana Mosaico predvođen dirigenticom Gorjanom Gašparini izveo je Milottijevu "In vino veritas", a premijerno se predstavila i klapa Parentium koja odnedavno djeluje pri zboru.

Gosti iz Kopra bili su članovi vokalne skupine Kantadore koja djeluje 19 godina i nastala je iz želje za očuvanjem starih napjeva s područja Koparskog zaljeva, međi različitih jezika i kulture. Susret su zaključile članice ženskog pjevačkog zbora iz Muggie koja djeluje pod udrugom AIDA (interkulturalna udruga žena) i čiji je zbor podijeljen u dvije sekcije. Predstavila se ona folklornog karaktera pod vodstvom Giulie Fonzari.

Njihove nošnje inspirirane su onima iz 19. stoljeća koje su nosile žene ribara iz Muggie. Raznolik program i dobri interpretatori učinili su da dvosatno glazbeno druženje protekne u trenu, a gledalište bude ispunjeno do posljednjeg mjesta. Druženje se nastavilo i nakon silaska s pozornice kada su za sve okupljene volonterke počele dijeliti zakusku - 120 litara besplatnog fažola i domaće kolače, a zabava se nastavila još dugo u noć. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter