Kaštelir: Banka pred zatvaranjem, mještani na nogama

Inicijatori peticije potpise su poslali u središnjicu banke u Zagreb (J. PREKALJ)
Inicijatori peticije potpise su poslali u središnjicu banke u Zagreb (J. PREKALJ)

Tristotinjak građana potpisalo je peticiju protiv zatvaranja poslovnice Privredne banke Zagreb u Kašteliru, jedine banke na području općine. Peticiju je početkom listopada pokrenula grupa građana ogorčena informacijom da je iz banke u Općinu stigla obavijest da banka želi prekinuti najam općinskog prostora. Riječ je o drugoj peticiji koju su mještani Kaštelira, Labinci i okolnih naselja pokrenuli protiv zatvaranja banke u nešto više od godinu dana.

Naime, prva je pokrenuta u kolovozu prošle godine, kada je također iz središnjice PBZ-a stigla obavijest da krajem listopada namjeravaju trajno staviti ključ u bravu kaštelirske ispostave.

Građani su tada također prikupili preko tristo potpisa i proslijedili ih u Upravu PBZ-a, a poslovnica je ipak nastavila raditi. U veljači ove godine iz PBZ-a su nam odgovorili da planiraju zatvoriti ispostavu u Kašteliru, ne precizirajući kada.

Uslijedilo je zatišje, a kada je zatvaranje ponovno najavljeno ove jeseni, građani su ponovno pokrenuli peticiju čije je potpisivanje održano ispred poslovnice na kaštelirskoj placi.

"Ne damo banku u Kašteliru" naziv je peticije, a kao argumente inicijatori su naveli da banka na istom mjestu uspješno posluje već 23 godine, da su zadovoljni uslugama i djelatnicima banke i činjenicu da se radi o jedinoj banci na području općine.

- Svi penzioneri iz Kaštelira i Labinci dobivaju ovdje penzije. Ima među njima onih od 90 i više lit i ne žele sada mijenjati banku, a bankomat im ništa ne znači, rekla nam je jedna od potpisnica peticije, koja kao i njezini sumještani ne želi za svaku bankarsku uslugu ići u desetak kilometara udaljen Poreč.

Osim toga, kako smo doznali od nekih obrtnika, uvođenjem fiskalnih blagajni promet se u banci i povećao jer svi poslovni subjekti, kojih u poslovnoj zoni ima dosta, utržak donose u tu banku.

Zatvaranjem banke nestat će i mjenjačnica koja je bila od koristi za veliki broj stranaca koji imaju nekretnine u toj općini te ondje povremeno borave, kao i turistima, prvenstveno ljeti. Mnogi od njih otvorili su žiro-račun upravo u ovoj banci.

Inicijatori peticije potpise su zajedno sa svojim zahtjevima poslali u središnjicu PBZ-a u Zagreb i poslovnicu Poreč, nadajući se da će oni biti uvaženi. (V. HABEREITER)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter