Kaštel odzvanjao zvukovima bluesa

John Lee Sanders & Rad Gumbo na pulskom Kaštelu (A. KANCELAR)
John Lee Sanders & Rad Gumbo na pulskom Kaštelu (A. KANCELAR)

John Lee Sanders & Rad Gumbo te Delta Blues Gang sinoć su dvorište Povijesnog i pomorskog muzeja Istre napunili zvukovima bluesa, na radost publike koja je jednako dobro primila oba benda.

John Lee Sanders došao je iz Kanade i SAD-a, da bi se tu našao s njemačko-austrijskim bendom Rad Gumbo kojem se pak pridružio i jedan Hrvat. Ova šarolika ekipa brojnu publiku je provela od Louisiane preko Chicaga sve do Španjolske. Sanders se ne drži samo jednog utjecaja, već ide od bluesa i gospela do cajuna, a u skladbi "Spanish inquisition" citira popularnu Bizetovu ariju iz opere "Carmen", a uz sve to svira klavir, saksofon te pjeva. Isto tako ide od teme do teme, priča o ljubavi i politici, zna biti polagan ali i ubrzati kad treba, niže autorske stvari i obrade i u jednom i drugom se dobro snalazi, ali u svemu tome ima pomoć odličnog benda Rad Gumbo.

U tom sastavu glavni je harmonikaš Robert "Dackl" Hirmer koji osim toga odlično pjeva, ima nevjerojatan glas tako da potpuno dominira dok izvodi "Motherless child" na oduševljenje publike koja reagira već na prve taktove ovog blues klasika. On i Sanders se tako pomalo nadmeću na bini, iako je Sanders glavni, on puno komunicira s publikom i stalno hvali ljepotu Pule. Za kraj službenog dijela pustio je svoj najjači autorski adut, pjesmu "Foreclose to the house of love" iz 2004. koja mu je priskrbila i nominaciju za najbolju blues pjesmu, iako Sandersu u kolekciji ne nedostaje drugih nagrada.

Uz Sandersa i Hirmera na bini su i bubnjar Gerhard Spreng, basist Erwin Schmidl te posebni gosti - gitarist Frank Folgmann te poznati domaći svirač usne harmonike Krešo "Sonnyboy" Oremuš.

Večer je ugodna, nije pretopla, čak je malo i vjetrovita, a publika je opuštena i spremna za dobar blues koji su im osim Sandersa i društva priuštili i pulski Delta Blues Gang, sudionici prošlogodišnjeg natjecanja najboljih blues bendova u Memphisu, kvartet dečki potpuno predanih bluesu koji su kvalitetu pokazali i preksinoć do te mjere da nisu bili tek obična predgrupa već pravi, ravnopravni sudionici ove dvoipolsatne glazbene večeri.

Kombinirajući obrade i autorske stvari, predstavili su i novi materijal u akustičnoj verziji, da bi potom pokazali pravu snagu sirovog bluesa u električnoj varijanti završivši kratki nastup s fenomenalnom "Walking blues", oduševivši publiku. Zahvaljujući njima i Sandersovim prijateljima, druga večer u sklopu programa Ljeto na Kaštelu ispala je baš kako treba, kao i prethodna večer kada je uspješan koncert održala Amira Medunjanin koja je otvorila ovu manifestaciju u organizaciji Rock Caffea. (Mladen RADIĆ; snimio Andreas KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter