Kaštel Morosini Grimani na tri dana u srednjem vijeku

Borbe vitezova (M. ANGELINI)
Borbe vitezova (M. ANGELINI)

Srednjovjekovni festival, treći po redu, otvara se u petak u 18 sati u savičentskom kaštelu Morosini - Grimani, a zatvara se u nedjelju u 22.30 sata. Ove godine, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare, na festivalu će biti oko 120 sudionika, što je najveći broj dosad. Ulaznica će se na ulazu u kaštel prodavati po 30 kuna za svaki pojedinačni dan, a djeca do 14 godina imaju besplatan ulaz.

Viteški tabori u kojima će posjetitelji moći upoznati opremu i oružje vitezova otvaraju svoja vrata u petak već u 17 sati kad počinju i radionice streličarstva, katapultiranja, bacanja bodeža, koplja i sjekire te razgledavanje opsadnih i sprava za mučenje te topova. Svečani mimohod počinje u 18 sati nakon čega slijedi turnirski dvoboj vitezova i prikaz streličarskih vještina. U 20 sati inkvizicija ispituje osumnjičenu građanku uz pomoć sprava za mučenje, a vatreni program počinje u 21.15 sati. Pola sata kasnije slijedi uprizorenje legende o lijepoj kneginji te opsada kaštela i borbe vitezova vatrenim kuglama i strijelama.

U subotu je program identičan onom od petka od 17 do 19.45 sati kad počinje igrokaz Lov na vepra. U 20 sati nastupaju putujući pripovjedači, slijedi program vatrenim oružjem te nastup vitezova i mačevalaca. Središnji događaj večeri je osvajanje kaštela "Bezaki napadaju" kad dolazi do sukoba između domaćih i gostujućih vitezova te noćna opsada kaštela pomoću katapulta, vatrenih kugli i strijela. U petak i subotu oko 23 sata održat će se koncert sastava James Canon and the Sinners iz Velike Britanije, koji sviraju keltski rock. Tijekom sva tri dana na placi će biti srednjovjekovni sajam.

U nedjelju je program isti kao i prethodna dva dana do 20 sati kad počinje viteški turnir za zlatni kalež. S obzirom da se ove godine obilježava 300 godina od zadnjeg konjičkog turnira u Savičenti u 20.30 sati počinje viteški turnir tijekom kojeg će se demonstrirati vještina gađanja kopljem, sječenje sabljom i igra "trka na saracena".

Festival ima međunarodni karakter i na njemu sudjeluje 12 viteških udruga iz Italije, Slovačke, Slovenije i Hrvatske, a i prvi put novoosnovana povijesna udruga Kaštel iz Savičente. Nastupaju Vitezovi Zelingradski, Vitezovi zlatnog kaleža, Tahyevi puškari, Fekete Solyom iz Slovačke, Beli volk iz Slovenije, Compagnia d'Arme Malleus iz Italije, Red Srebrnog zmaja, Kliški uskoci, Ordo Sancti Viti, udruga Contessa, Škola za povijesno i scensko mačevanje Aureus Unicornis, udruga Merlin i udruga Pusti priču.

- Iz godine u godinu bilježimo sve veći broj posjetitelja i turista u Savičenti pa se rodila potreba da im ponudimo i kvalitetan ljetni program što se sa srednjovjekovnim festivalom dosad i uspjelo, rekao je direktor Turističke zajednice Savičente Dean Pustijanac. Na konferenciji za novinare nazočan je bio i venecijanski dužd Marino Grimani sa suprugom Lukrecijom i kćerkom Tarom te predstavnik udruge Kaštel Igor Macan. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter