Kaštel: Megafritaja sa šparugama nestala u trenu


Megafritajom od 204 jaja, pet kilograma šparuga i tri kilograma pancete, koju su pripremale vrijedne kaštelanske domaćice, zaključeno je 17. izdanje popularne Šparogade u Kaštelu koja je ove godine privukla velik broj posjetitelja. Dvjestotinjak porcija ukusne fritaje i palente sa šparugama nestalo je u desetak minuta, a paralelno s domaćicama na drugom kraju šatora neke su od delicija sa šparugama pripremali i profesionalni kuhari, tako da nitko nije ostao gladan.

Kako nam je rekao predsjednik Organizacijskog odbora Šparogade Goran Brčić, broj od 204 jaja nije slučajan, to je zbroj dviju važnih obljetnica - 103. godine prve hrvatske škole u Kaštelu i 101. obljetnice Kulturno-umjetničkog i športskog društva Lipa u čiju je čast dan ranije postavljena spomen-ploča koju je otkrio Darko Lorencin, ministar turizma i izaslanik predsjednika Ive Josipovića pod čijim se visokim pokroviteljstvom odvijala ovogodišnja manifestacija.

Tradicionalna Šparogada održava se na tragu stare pučke fešte Ottave, tjedan nakon Vazma, toplo i vlažno vrijeme ove godine pridonijelo je da "protagonistice" manifestacije zasjaju u punom sjaju, a utrošeno ih je gotovo 100 kilograma.

Danas su podijeljena priznanja, a ono za najuspješnijeg u natjecanju branja najduže šparuge i najdebljeg maca osvojio je iskusni šparugar Feručo Vok. Ovogodišnja Šparogada održana je u organizaciji kaštelanskog KUŠD-a Lipa, Zajednice Talijana, Boćarskog kluba, Mjesnog odbora i KUD-a Parenzana uz pokroviteljstvo Grada Buja, Istarske županije i njihovih turističkih zajednica. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter