Kaštel i Feral za gastronomske nomade i sladokusce

Deković, Černjul i Sinožić na pressici u Feralu (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Deković, Černjul i Sinožić na pressici u Feralu (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Vlasnici renomiranih ugostiteljskih objekata - konobe Kaštel iz Žbandaja i restorana Feral iz Rovinja, "pojačani" Dušanom Černjulom, predsjednikom Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore IŽ, održali su konferenciju za novinare kako bi najavili posljednje dvije večeri druge sezone manifestacije "Istra gourmet tour".

Prva eno-gastro večera zakazana je za 14. studenog u Žbandaju, dok će zaključna uslijediti 28. studenog. Obje večeri startaju u 19 sati, a zbog činjenice da su limitirani prostorom, a vlasnici oba ugostiteljska objekta mole goste da unaprijed rezerviraju svoj stol. Cijena večere po osobi iznosi 120 kuna.

Kako je u uvodu rekao Černjul, riječ je pravim eno-gastro doživljajima - bilo da je riječ o osjetilnom okusu ili vizualnom dojmu.

- Naš je osnovi cilj permanentno podizanje razine usluge, ali i prezentacija domaćih, autohtonih jela s naglaskom na  raznovrsnost, originalnost i kvalitetu jela. Druženjem, a ističem da je u manifestaciju koju je pokrenuo Ceh ugostitelja Obrtničke komore IŽ-a uključeno sedam udruženja, želja nam je bila da se bolje upoznamo, odnosno kroz prijateljevanje možda i savladamo određene nedoumice il' probleme, te u končanici podignemo cjelokupnu razinu usluge i ponude u svim objektima, rekao je Černjul, dodavši da je ove godine "Istra gourmet tour" dobio i međunarodni karakter jer se prvi put, i to u njegovom drugom dijelu koji počinje u siječnju 2014. godine, predstavlja i Turistička kmetija Špacapanova hiša iz slovenskog Komena.

Vlasnik konobe "Kaštel" iz Žbandaja, Alen Sinožić, ovom je prigodom predstavio svoj objekt, u kojem uz četvero stalnih radi još četvero sezonskih djelatnika. Riječ je naime, o obiteljskom ugostiteljskom objektu, otvorenom još davne 1966. godine, a koji je od nedavno "pojačan" i s mogućnošću smještaja.

- Tijekom održavanja "Istra gourmet toura" ponudit ćemo dva menija. Mesni će se sastojati od krem juhe od gljiva, istarskog pjata (pršut, sir, panceta), ombola- kobasica s prilogom od pljukanci, te fritula i kroštula, dok će riblji ponuditi riblju paštetu, slane i marinirane srdele, rižoto od morskih plodova, brodet od lignji i sipa s palentom, te štrudlu od jabuka. Oba će jelovnika biti obogaćena i odličnim vinom -malvazijom "Damijanić", rekao je Sinožić.

Svoj poseban dan, koji će se dogoditi 28. studenog, predstavio je i vlasnik restorana "Feral" Marino Deković, čovjek koji je poznat ne samo po ponudi domaćih i autohtonih delicija, već i po proizvodnju domaće tjestenine, čiji će se proizvodi također moći konzumirati tijekom večere.

- Za riblji meni izabrali smo feralovu zamotanu fritaju uz fini julienne od gljiva i pjenicu od srca celera. Slijedi domaći tortelloni od boškarina s vlastitim umakom na kremici od zelene paprike, ledvica na umaku od crvenog luka uz krumpir na padelu i varivom od svježeg povrća, dok će feralov voćni jastučić na umaku od malvazije i oraha biti za kraj.

Što se pak tiče ribljeg jelovnika- sastojat će se od feralove terine od bijele oborite ribe i kozica na umaku lemon gel, domaćih pljukanaca u umaku od kaneštrela i rokulje s kaparima, odkoštene bijele ribe s hašeom od sezonskog bilja i velutom od slanih inćuna, dok će drhtalica od vanilije s kremicom od čokolade i naranče, biti točka na i., rekao je Deković, dodavši i da će tekuće delicije biti u znaku vina Malvazije i Crnog kupaža Franc Armana. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter