Kaštel Bembo uskoro u punom sjaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za petnaestak dana bit ce okoncana rekonstrukcija prepoznatljivog simbola Bala, kaštela Bembo, koji je uvršten na listu 30 najznacajnijih spomenika Hrvatske, a u kojem ce biti sjedište Zajednice Talijana Bala. Nakon rekonstrukcije slijede završni radovi (šminkanje, postavljanje namještaja), a svecano se otvaranje ocekuje u rujnu.

- U prizemlju smo zamislili prostor koji ce uvijek biti otvoren, a Zajednica Talijana Bala odlucit ce hoce li to biti galerija ili neki mali ducan, rekao je glavni arhitekt Marko Frankovic, iz rijecke tvrtke MR Arhitekti, tijekom obilaska kaštela.

Vanjski prostor, koji se nalazi na medukatu na kojemu je i cisterna, služit ce za manje prijeme, a Frankovic je pojasnio da su se u najstarijem dijelu kaštela, koji datira u 5. stoljece, takoder u prizemlju, napravile minimalne intervencije te je konzerviran u zatecenom stanju.

- Na prvom ce se katu s desne strane nalaziti uredi predsjednika Zajednice, a tu je sve spremno i za bar, rekao je Frankovic koji je naglasio da je postavljen i jedan od najmodernijih protupožarnih sustava koji ne gasi vodom, vec posebnim prahom i ukoliko dode do požara u prostoriji mogu ostati i gosti. Zanimljivo je da je pod gdje ce se nalaziti uredi poplocen staklenim plocama kako bi se mogao vidjeti i nekadašnji ulaz u grad, odnosno ostaci temelja za pokretni most.



Na tom katu u glavnoj dvorani clanovi slikarsko-konzervatorske radionice Vuksan iz Zagreba završavaju ukrašavanje stropa.

Na drugom ce katu biti glavna dvorana, mala biblioteka i multimedijalni prostor, odnosno dvorana za razna dogadanja gdje je pri kraju uredenje garderobe i sanitarnih cvorova, dok ce za prostore na trecem katu, odnosno potkrovlje, clanovi Zajednice još odluciti cemu ce služiti.

Kameni dio stepeništa zadržan je u originalnom obliku, dok je, zbog statike i sigurnosti, izradeno potpuno novo drveno stubište, ali identicno izvornom. Nakon dovršetka ovih radova slijedi uredenje interijera, a u iznosu višem od milijun eura namještajem ce zdanje opskrbiti tvrtka Ikos Calighari iz Portoroža.

Gradilište vodi inženjer Zvonimir Jukic iz tvrtke Vallis iz Umaga, koja je bila najbolji ponudac na raspisanom natjecaju, a radove, koji iznose oko milijun eura, financira talijanska vlada putem Talijanske unije i Narodnog sveucilišta iz Trsta. (Napisala i snimila M. MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter