Kaštel: 220 kilograma šparuga za veliku fritaju

Organizator Goran Brčić kraj otkupljenih šparuga (E. VELAN)
Organizator Goran Brčić kraj otkupljenih šparuga (E. VELAN)

U nedjelju je u Kaštelu završeno 19. izdanje Šparogade, trodnevnog susreta sa šparugom, istarskom delicijom koja u zadnje vrijeme sve više zaokuplja entuzijaste diljem Istre kojima je cilj promocija istarskih užanci i identiteta. Šparogada u Kaštelu prva je manifestacija te vrste u Istri i Hrvatskoj, a organizatori drže do tog primata do te mjere da su čak službeno registrirali naziv kako ne bi došlo do kopiranja. U međuvremenu klaster turističkih Zajednica sjeverozapadne Istre osmislio je, slijedeći primjer iz Kaštela, Dane istarskih šparoga koji se odvijaju između Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja od 23. ožujka do 15. svibnja.

Organiziraju volonteri

U tri dana Šparogadu je posjetilo više od 5.000 radoznalih gostiju. Organizatori su otkupili od berača preko 220 kilograma šparuga, opskrbili se sa 18 špaleta, 3.700 jaja, kobasica i pancete i sve to skuhali i pripremili za mnogobrojne goste. Organizaciju su preuzeli volonteri, članovi kulturno umjetničkog i športskog društva Lipa i lokalne zajednice Talijana. Predsjednik organizacijskog odbora Goran Brčić  objasnio je smisao inicijative koja je doživjela 19. izdanje

- Cilj nam je uzdignuti šparugu na postolju kraljice Istre. Kad već imamo kralja tartufa onda logično i sasvim prirodno šparugi pripada ta titula, objasnio je Brčić. Bilo je izuzetno ugodno pratiti radišan tok preko 70 dobrovoljaca koji su  pošteno odradili tri dana posvećena šparogi. Prilika za ugodni boravak u šatoru i oko šatora bilo je napretek. Održan je turnir u boćanju, u malom nogometu, održana je biciklijada, smotra klapa (čak osam zborova), susret limenih glazbi (iz Muggie, Buzeta i Tara), upriličen je sajam autohtonih istarskih proizvoda, a djeca su imala priliku okušati se u branju šparuga, u crtanju motiva susreta s prirodom i takmičiti se na biciklima. Uz  kuharice i kuhare koji su nudili izvrsni šugo od šparug sa špaletom, pancetom i kobasicom te klasičnu fritaju sa šparugama, na ovogodišnjoj se manifestaciji našla i ekipa novinara iz gotovo svih istarskih informativnih kuća.

Prihod za školu

Novinari su pripremili palentu i fritu sa šparogama, a hrana je prodavana uz simboličnu cijenu od 10 kuna. Sav prihod namijenjen je područnoj osnovnoj školi Mate Balote iz Kaštela.

Inače Šparogada u Kaštelu događa se po običaju osmi dan nakon Uskrsa i uživa podršku najboljih berača na teritoriji mjesnog odbora koji broj preko 2.000 žitelja. Kada je natjecateljski dio u pitanju pet berača se takmičilo za najbolji mac a prvo je mjesto pripalo Feruču Voku dok je najdužu šparugu ubrao Korado Vok (dužina od 2,23 metara). Najduža šparuga u 19 godina postojanja manifestacije imala je čak 4,25 metara. Kada je izabrana količina u pitanju mi smo, sasvim subjektivno izabrali prelijepi mac mladog Andrea Mikolavčića koji je tokom neprekinutog branja od sedam sati ujutro do 15 sati popodne nabrao pet kilograma šparuga, pravo uživanje za oko.

Pitali smo predsjednika organizacijskog odbora Gorana Brčića koje su mu želje za iduću godinu a on kratko i skromno poručio: "Samo neka nas posluži vrijeme, sa suncem sve je lakše i ljepše".

Manifestacija uživa potporu Istarske županije i klustera TZ sjevernozapadne Istre, a diči se i visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinda Grabar Kitarović. (Napisao i snimio Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter