Kastavski župnik osuden zbog homofobije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kastavski župnik Franjo Jurcevic na svoj je privatni blog postavio presudu Opcinskog suda u Rijeci kojom se uvjetno kažnjava na tri mjeseca zatvora zbog kažnjivog djela rasne i spolne diskriminacije.

Rijec je o postupku pokrenutu na temelju optužnog prijedloga Opcinskog državnog odvjetništva u Rijeci u povodu teksta na Jurcevicevu blogu kojim je podupro nasilje na beogradskim ulicama u listopadu 2010. za "Parade ponosa", mirna okupljanja za ravnopravnost ljudi bez obzira na seksualnu opredijeljenost.

U presudi, koju je donijela sutkinja Sandra Vuckovic, utvrdeno je da je Franjo Jurcevic "javno iznio i pronio zamisli o podcinjenosti na osnovi spolnog opredjeljenja". Navodi se da je u svom blogerskom tekstu nazvanom "Beogradski poucak" napisao da je to što se dogodilo u Beogradu samo "dokaz da moralne nakaze i psihopati sve više ovladavaju sredstvima javnog priopcavanja, ulicama, ustanovama, gradovima. Mnogi su Beogradani pokazali što misle o tim psihopatima. Po mome, policija se trebala povuci i dopustiti normalnima da s tim bolesnicima malo prodiskutiraju", stoji u Jurcevicevu tekstu.

Jurcevic se u svom tekstu upitao, stoji u presudi, "kojim pravom oni izlaze kao ogromna manjina na ulice i teroriziraju vecinu", navodeci da bi za nastalu materijalnu štetu trebali odgovarati "oni koji takvim psihopatima izdaju dozvole da to rade na javnim mjestima", zakljucivši: "Bravo za normalne Beogradane, tako bi trebali postupiti i normalni Zagrepcani kad ovi bolesnici okupiraju javne putove i javne površine."

Kaznenu prijavu protiv Franje Jurcevica zbog poticanja na nasilje i mržnju utemeljenu na seksualnoj orijentaciji podnijela je lezbijska grupa Kontra nakon cega je Opcinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo optužni prijedlog protiv Jurcevica zbog kaznenog djela rasne i druge diskriminacije.

Kontra je pozdravila presudu Opcinskog suda u Rijeci. "Smatramo da je Sud poslao važnu poruku javnosti da je poticanje na diskriminaciju i nasilje prema bilo kojoj društvenoj skupni ponašanje koje se ne smije tolerirati", navela je Kontra na svojim internetskim stranicama.

Župnik na svojem blogu nije komentirao presudu.


Podijeli: Facebook Twiter