Kastavski župnik osuden za homofobiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijski sud u Rijeci proglasio je krivim kastavskog župnika Franju Jurcevica zbog diskriminacije i uznemiravanja LGBT osoba (lezbijke, gejevi, biseksualci, transrodni ili transeksualne osobe). Ovo je treca tužba podnesena u Hrvatskoj, a donesena nepravomocna presuda u ovom konkretnom slucaju dokazala je da je ipak rijec o diskriminaciji.

- To je udružna tužba za diskriminaciju po Zakonu o suzbijanju diskriminacije koju su protiv Franje Jurcevica iz Kastva podnijeli Centar za LGBT ravnopravnost (kojeg cine udruge LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centar za mirovne studije, a zbog njegovih homofobnih i ekstremistickih natpisa na blogu »zupnik.blog.hr«, rekao nam je u razgovoru Marko Jurcic ispred Centra za LGBT ravnopravnost, kojeg je zastupao Zajednicki odvjetnicki ured Ksenija Grba i Dijana Kesonja.

Sudsko vijece kojim je predsjedala sutkinja Ivanka Maricic Oreškovic proglasilo je Jurcevica krivim zbog clanaka »Beogradski poucak« i »Koliko mi je poznato do sada niti jedan novinar u Hrvatskoj nije osudio perverzije lezbijki i homoseksualaca u Španjolskoj«, objavljenih na njegovom blogu 10. studenog 2010., uvrdivši da je diskriminirao, poticao na diskriminaciju i uznemiravao po osnovi spolne orijentacije, nazivajuci LGBT osobe »bolesnima«, »perverznima«, »besramnim jadnicima«, »osobama bolesnih usmjerenja«, »nenormalnima«, »perverznim i nastranim osobama«.

Sud je Jurcevica obvezao da o svom trošku, u roku od osam dana, objavi presudu u dva dnevna lista, te mu zabranio daljnje pisanje tekstova na blogu »zupnik.blog.hr« na nacin da osobe diskriminira po osnovi spolne orijentacije. Kastavskom župniku sud je takoder naložio da u roku od osam dana ukloni sporne tekstove sa svoje stranice.

Franjo Jurcevic je i u sijecnju ove godine proglašen krivim za »rasnu i drugu diskriminaciju« te je osuden na tri mjeseca uvjetne zatvorske kazne u kaznenom postupku kojeg je protiv njega vodilo Opcinsko državno odvjetništvo u Rijeci, a kazneni nalog donijela sutkinja Sandra Vuckovic.

- Ova presuda šalje dovoljno jasnu poruku javnosti i osobama koje šire i promicu ksenofobiju i šovinizam da su diskriminacija, uznemiravanje i poticanje na diskriminaciju protiv LGBT osoba nedopustivi i suprotni zakonima RH. Istovremeno su i temelj svim gradanima naše zemlje koji se osjecaju na neki nacin oštecenima izjavama Franje Jurcevica za pokretanje gradanske parnice za nadoknadu štete nakon pravomocnosti ove presude, dodao je Marko Jurcic. (Slavica KLEVA/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter