Kastavci i Teranke okitili se zlatom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na pobjednicko postolje 14. festivala klapa Istre i Kvarnera «Pivajuci sva smo blaga stekli», u buzetskom Narodnom domu zasjela je muška klapa Kastav iz Kastva s 82,5 osvojenih bodova. Strucni ocjenjivacki sud - Jure Šaban Stanic iz Omiša, Jurica Boškovic i Mladen Magdalenic iz Zagreba, Mirna Maric iz Rijeke i Ludvik Slana iz Pule - drugu nagradu dodijelio je muškoj klapi Volta iz Brtonigle koja se za festivalsko srebro izborila sa 82,3 boda dok se na trece mjesto plasirao Kvarner iz Bakra sa 80,5 bodova.

Iako debitant, klapa Kvarner našla je i put do srca posjetitelja pa je tako u rodni Bakar odnijela i nagradu publike, dok je Brkica - nagrada za interpretaciju klapskog napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izricaja pripala je klapi Tic iz Triblja.

U dvodnevni festival uvela je vecer ženskih klapa na kojoj su sa 81,9 bodova prvu nagradu žirija osvojile Teranke iz Pule. Drugoplasirana ženska klapa Hreljin i treceplasirana klapa Volosko osvojile su po 79,1 bodova, ali je u korist srebra prevagnulo to što su clanice Hreljina bile za 2,9 bodova bolje u interpretaciji.

Nagrada publike pripala je ženskoj klapi Roc, dok je nagrada Brkica završila u rukama klape Hreljin. Pobjednickim klapama urucene su unikatne umjetnicke keramike opatijske umjetnice Maje Štrk Snoj.



Pored omiškog klapskog festivala s višedesetljetnom tradicijom, buzetski je medu rijetkima, ako ne i jedini natjecateljski na podrucju dviju županija pa je Buzet i ovom prigodom potvrdio renome znacajnog središta promocije klapskih napjeva.

Obje festivalske veceri vodili su Mirjana Pavletic i Vlado Pernic, a u utrci za festivalske nagrade svoje su glazbene snage, na veceri muških klapa osim spomenutih odmjerili Trabakul iz Kostrene, Kanat iz Kostrene, Boškarin iz Huma, Rašketa iz Punta (Krk), Sveti Petar iz Sv. Petra u Šumi, Škrljevo iz Škrljeva i Zvonejski Kanturi iz Zvoneca.

Ljepota klapske pjesme odzvanjala je i na veceri ženskih klapa gdje su pored nagradenih zapjevale, Volta iz Dobrinja (Krk), Rožice iz Šapjana, Teha iz Cresa i Riveta iz Poreca. Publiku je obje veceri oduševila gostujuca klapa festivala, Muška klapa Pinguentum iz Buzeta koja je nastupila izvan konkurencije s obzirom da je posljednje tri godine uzastopno na KIK Festu osvajala prvu nagradu žirija.


Podijeli: Facebook Twiter