Kasparova simultanka protiv Puljana

Kasparov je gostovao na splitskom Peristilu
Kasparov je gostovao na splitskom Peristilu

Nakon što je Arena doživjela "ledenu groznicu" spektakularnog hokeja na ledu, te je ove godine za nastup u njoj bio zainteresiran najbogatiji i najatraktivniji rukometni klub svijeta, pariški PSD s Nikolom Karabatićem, ovog ljeta u pulskom amfiteatru, uz brojne muzičare, mogao bi nastupiti i jedan svjetski prvak, vrlo vjerojatno jedan od tri najveća u povijesti. Gari Kasparov, šahovski genij, 19. kolovoza, s početkom u 18 sati (do otprilike 21 sat), odigrat će u Puli simultanku protiv 20-ak predstavnika iz javnog života, a jedina dvojba još uvijek je da li će se to dogoditi u Areni kao najpoznatijem pulskom spomeniku, ili, pak, na primjerenijem glavnom gradskom trgu Forumu.

Rado viđen gost

Domaćin ovog neobičnog susreta je Grad Pula, dok je organizator simultanke Šahovski klub "e4", a sav prihod od događaja uplatit će se u Zakladu za razvoj šaha i provedbu programa "Šah uz školu".

Gasparov bi u Pulu trebao stići na dan simultanke u poslijepodnevnim satima, a napustio bi je dan kasnije. Ovo nije prvi njegov dolazak u Istru, na poluotoku je boravio i bio drago viđen gost i kroz razdoblje dok je trajao Domovinski rat od 1993. do 1995. godine. Ovog puta tijekom svog boravka u Puli Kasparov će ukazivati na značaj šaha u razvoju mladih, te koristi uvođenja šaha u osnovne škole Pule i Istre, odnosno organizaciji šahovskih manifestacija u Puli i Istri od strane njegove zaklade, Kasparov Chess Foundation.

Naime, znanstveno je dokazano da šah ima koristan učinak na razvoj mlađih uzrasta, a u ovoj humanitarnoj akciji potiče se mlade da igraju šah kao i mnoge poznate ličnosti.

Bandić, Severina, Štimac, Zambata..

Slične simultanke Kasparov je već odigrao u Splitu (2012.) i Zagrebu (2014.), a nadležno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta prihvatilo je pilot-projekt Šahovskog kluba e4 koji ga sprovodi po modelu europske zaklade Kasparova, a kakav je efekt najbolje potvrđuje da je rezultirao prijavom preko tisuću učenika osnovnih škola u Zagrebu.

Na splitskom Peristilu se tako Kasparov igrao sa Severinom i Štimcem, u Zagrebu, pak, sa legendarnim nogometašem Slavenom Zabmatom. Naravno, najveću pažnju posvetio je igranju s djecom pa će tako biti i u Puli. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter