Kasparov u srijedu igra šahovsku simultanku u Areni

Kasparov tijekom jedne simultanke (Arhiva)
Kasparov tijekom jedne simultanke (Arhiva)

U srijedU 19. kolovoza u pulskoj Areni najbolji šahist svih vremena, Garry Kasparov, odigrat će šahovsku simultanku na 15 ploča s osobama iz javnog života. Šahovski spektakl započet će u 19 sati, a ulaz će za sve građane biti slobodan. Ovaj je događaj odličan način promocije hrvatskog turizma, ali ujedno i uvod u pilot-projekt pod nazivom "Šah uz školu". Kasparov, ujedno i svjetski šahovski prvak, vodeći je i svjetski promotor uvođenja šaha u škole te je upravo zato i osnovao fondacije u Europi, SAD-u, Africi i Aziji kojima je to glavni cilj.

Znanstveno je dokazano da šah znatno pospješuje umne sposobnosti zbog čega se u velikoj mjeri uvodi u obrazovne sustave širom svijeta. Ove je godine tom trendu pristupila i Hrvatska koja kroz navedeni pilot projekt uspješno uvodi šah u svoje obrazovne ustanove, što financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Kasparov je zasigurno najpoznatije svjetsko ime s hrvatskom putovnicom i značajan je promicatelj hrvatskog turizma.

Domaćini ovog susreta su Grad Pula i Turistička zajednica Pula, dok je organizator simultanke Šahovski klub "e4". (B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter