Kasparov u Puli odigrao simultanku na 19 ploča

Gari Kasparov odigrao je simultanku na 19 ploča (D. ŠTIFANIĆ)
Gari Kasparov odigrao je simultanku na 19 ploča (D. ŠTIFANIĆ)

Iako je kiša prebacila program iz Arene u Dom hrvatskih branitelja, šahovska simultanka jednog od najvećih igrača ove igre, svjetske legende Gari Kasparova protiv osoba iz javnog života, izazvala je u srijedu velik interes Puljana, ali i gostiju. Kasparov, koji posjeduje i hrvatsku putovnicu, nakon 20 godina vratio se u Istru promovirajući šahovske vještine koje želi prenijeti na mlade.

Prvi poraženi Krajcar i Komšo

Prvi put u povijesti šaha diljem svijeta mogao se pratiti livestreaming prijenos, a samu simultanku u Domu branitelja pratili su stručni komentari na hrvatskom i engleskom jeziku. Šahovsku simultanku Kasparov je odigrao na 19 ploča, a protivnici su mu bili bivši hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović, istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić, ministar branitelja Predrag Matić, zamjenik ministra turizma Daglas Koraca, američki ulagač u NK Istru 1961 Michael Glover, ravnatelj Arheološkog muzeja Darko Komšo i glazbenik Bruno Krajcar. Krajcar i Komšo su prvi poraženi protivnici Kasparova. Intencija organizatora bila je pružiti prigodu i za dvoje pulskih turista Belgijanca Floreela Neytsa i osmogodišnjeg Moskovljanina Ivana Osipenka. Najmlađi protivnik bio je sedam i pol godišnji Boorna Franc iz Samobora.

Dakle, od javnih ličnosti najbolje su se protiv šahovske legende držali bivši predsjednik Josipović te posebno pulski gradonačelnik Miletić, a buduće svjetske karijere najavili su pulske šahovske nade 11-godišnji Frano Rajković i njegov vršnjak Dino Lovrić te jedina dama u jučerašnjoj simultanki 13-godišnja Riječanka Anamarija Radiković, koja je ostala posljednji protivnik Kasparovu.

Posljednji put partiju u sklopu ovakve simultanke Kasparov je izgubio daleke 2001. godine.

Šah u škole

Domaćin ovog neobičnog susreta bio je Grad Pula, dok je organizator simultanke Šahovski klub "e4", a sav prihod od događaja uplatit će se u Zakladu za razvoj šaha i provedbu programa "Šah u školu", kojeg je podržalo resorno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, te će se šah uvesti u sve hrvatske osnovne škole. Naime, znanstveno je dokazano da šah ima koristan učinak na razvoj mlađih uzrasta, a u ovoj humanitarnoj akciji potiče se mlade da igraju šah kao i mnoge poznate ličnosti. Projekt se i inače provodi po modelu europske zaklade Kasparova, a kakav je efekt najbolje potvrđuje da je rezultirao prijavom preko tisuću učenika osnovnih škola samo u Zagrebu. (Goran ROJNIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter