Kasparov traži latvijsko državljanstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gari Kasparov, bivši svjetski šahovski prvak i žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, zatražio je latvijsko državljanstvo kako bi mogao nastaviti  svoje političke aktivnosti u Rusiji.

Kasparov (50) u pismu koji je Reuters imao na uvid navodi kako bi mu latvijsko državljanstvo osiguralo da radi »u Rusiji i drugim zemljama diljem svijeta u kojima se krše građanska prava i ne poštuju demokratske norme«.

Kasparov, jedan od veterana ruske oporbe i dugogodišnji gorljivi Putinov kritičar, posljednjih godina mnogo vremena provodi u inozemstvu. Majka njegova sina Vadima ima latvijskog državljanstvo, kaže Kasparov, a on je osvojio važan šahovski turnir u Latviji kad mu je bilo samo sedam godina.

»Svaki Latvijac ima pravo slobodno izraziti svoje mišljenje, sudjelovati u političkom procesu i ne mora strahovati da će ga netko zbog toga kazneno goniti«, napisao je Kasparov.

Pismo napisano na latvijskom jeziku adresirano je na sve stranke i neovisne zastupnike u latvijskom parlamentu izuzev jedne koja ima sporazum o suradnji s Putinovom strankom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter