Kasparov će otvoriti šahovsku akademiju u Opatiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šahovski velemajstor i bivši svjetski prvak Gari Kasparov danas je, dan nakon dobijanja hrvatskog državljanstva, boravio u Opatiji gdje namjerava otvoriti svoju šahovsku akademiju.

Na konferenciji za novinstvo nakon razgovora s opatijskim gradonačelnikom Ivom Dujmićem i ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Željkom Jovanovićem Kasparov je kazao da želi iskoristiti svoju popularnost i šahovsko znanje za dobrobit Hrvatske i cijelog svijeta te naveo da je s ministrom Jovanovićem razgovarao o programu uvođenja šahovskog edukativnog programa u škole u Hrvatskoj, što bi se trebalo pokrenuti za par mjeseci.

Kazao je da šahovsku akademiju namjerava otvoriti u Hrvatskoj kao lokaciju okupljanja osoba uključenih u njegove edukativne programe šaha, koji sada djeluju kroz fondacije na više kontinenata.

Ministar Jovanović je rekao da će Kasparov, kao hrvatski državljanin, biti hrvatski kandidat za predsjednika FIDE, Svjetske šahovske organizacije na izborima ove godine. Hrvatska time dobiva veliku priliku biti na čelu Svjetske šahovske organizacije, kazao je Jovanović naglasivši da s Kasparovom duže vrijeme razgovara o projektu uvođenja šaha u škole. "Europski parlament je pokrenuo inicijativu da se u sve škole uvede šah, a Kaspravoj je glavni promotor tog projekta u svijetu", rekao Jovanović dodavši kako je dokazano da šah djeluje pozitivno na kognitivne sposobnosti djece i da je to najveća vrijednost ovog programa.

Jovanović je istaknuo znatan doprinos Kasparova Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata bodreći branitelje pa i igranjem šahovske simultanke s vukovarskim izbjeglicama u Zagrebu 1993. godine. Time je dokazao da je veliki prijatelj Hrvatske, istaknuo je Jovanović.

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić je kazao da je ideja utemeljenja šahovske akademije u Opatiji vrlo vrijedna. Naveo je da je u roku od 24 sata, od prvog upita, prikupljena sva dokumentacija s ponudama mogućih lokacija te predana Kasparovu na razmatranje. To može biti primjer kako biti otvoreni investitorima u Hrvatskoj, naglasio je Dujmić. Jovanović je ovom prigodom najavio da se za 28. lipnja u Opatiji, usporedno s ovdašnjim festivalom vatrometa, planira organizirati šahovska simultanka u kojoj bi sudjelovao Kasparov i niz drugih poznatih osoba iz regije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter