Kasni usluga lakšeg preuzimanja ZK uložaka?

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Iako su mediji najavili da će dobivanje zemljišnoknjižnih izvadaka od 1. studenog za građane biti "mačji kašalj", očito nije sve spremno za pružanje takve usluge putem interneta, javnobilježničkih i odvjetničkih ureda. Mnogima će lijepo zvučati najava da više neće morati čekati u redovima na sudu, već će sve moći obaviti preko sustava e-Građani.

Prethodno će se morati registrirati u sustav i platiti sudsku pristojbu, čiju visinu tek treba utvrditi resorno ministarstvo. Trenutno ona iznosi 20 kuna po izvatku. Izvadak će, osim na sudu i internetu, moći dobiti i kod javnih bilježnika te odvjetnika, koji pak svoju uslugu, nepotvrđena je informacija, neće moći naplatiti više od iznosa sudske pristojbe.

U pulskim javnobilježničkim uredima nisu nam znali ništa više reći od onoga što se ovih dana pojavilo u medijima. Pravilnik koji bi regulirao pružanje takve usluge do zaključenja ovog teksta još nije bio objavljen u Narodnim novinama.

Ni kod odvjetnika nismo bili bolje sreće. Važno je napomenuti da će ZK ulošci dobiveni putem sustava e-Građani vrijediti kao javne isprave. Podsjetimo da je i dosad građanima bila dostupna usluga pregleda zemljišnih knjiga na stranici e-izvadak.pravosudje.hr, ali je ispis ZK uložaka i ostalih podataka informativnog karaktera i ne može služiti kao službeni dokument. (B. Ž.)


Podijeli: Facebook Twiter