Kasni se s novim tehnologijama uštede energije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Energetski razvoj naše županije bila je glavna tema u Umagu održane skupštine županijskog HNS-a. Obradene su cetiri teme - o programu obnove zgrada javnog sektora u Istarskoj županiji govorio je potpredsjednik te stranke i celnik pulskog HNS-a Alen Damijanic, koji obnaša i funkciju županijskog procelnika za gospodarstvo, zatim celnik raškog HNS-a Ranko Švraka izlagao je o solarnim elektranama na krovovima, dok je Filip Kmet predavao o obnovljivim izvorima energije i proizvodnji i grijanju na pelete.

Tema predsjednika stranke i dogradonacelnika Umaga Veljka Ivancica bila je biotoplifikacija Umaga, tj. izgradnja energane na biomasu u industrijskoj zoni Ungarija. Ivancic je u umaškoj gradskoj upravi zadužen za taj projekt koji se temelji na biomasi. Osim što se radi o skoro besplatnoj sirovini, ta tehnologija znatno podiže energetsku ucinkovitost ovoga kraja, postavlja ekološke standarde u Istri na najviši nivo, a projekt otvara nova stalna radna mjesta, njih 45. Tom energanom bi se ujedno riješilo pitanje zbrinjavanja biološkog otpada (iz parkova, s njiva, iz šuma, livada i slicno), koje do danas nitko u Istri nije adekvatno riješio.

Grad Umag je za to u Ungariji osigurao parcelu od 1,7 hektara. Ta ce se toplinska energija koristiti za grijanje i hladenje umaške industrije, turizma i ostalih javnih objekata kao što su škole, vrtici, Dom zdravlja, Dom umirovljenika, sportske dvorane i buduci sportski bazeni i slicno. Elektricna energija koja se bude pritom proizvodila isporucivat ce se HEP-u, cime ce se dodatno puniti gradski proracun. Trenutno je najveca zapreka tom projektu cinjenica da je teren na kojem se predvida izgradnja energane u vlasništvu države, a koja trenutno nije zainteresirana da takva zemljišta prepusti Gradu, prenio je tajnik stranke Boris Brajkovic.

Svi zajedno prenijeli su stav županijske organizacije te stranke da se vec kasni u uvodenju novih tehnologija obnovljivih izvora energije, koji trenutno i najefikasnije rješavaju pitanje održivog razvoja našeg poluotoka. To su tehnologije kojima je skrb za ekologiju sredine u kojoj radimo i živimo prvi imperativ. U ovoj ekonomskoj krizi sve se više namece pitanje jeftinih izvora energije, koje te tehnologije i osiguravaju, saznajemo od Brajkovica. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter