Kasni plaća za 1.500 državnih službenika iz Istre

Ova je Vlada nesocijalna i ne zna voditi dijalog sa socijalnim partnerima - Denis Buršić (D. ŠTIFANIĆ)
Ova je Vlada nesocijalna i ne zna voditi dijalog sa socijalnim partnerima - Denis Buršić (D. ŠTIFANIĆ)

Što bi oni još htjeli od državnih službenika? Svega smo se odrekli. Najavljuju nam otkaze, smanjuju primanja, a ministar Linić i dalje se usudi prepotentno govoriti da opstruiramo rad Vlade, traži nekog unutarnjeg neprijatelja. U kojim to vremenima živimo? Pozivajući se na radnike u privredi koji mjesecima ne dobivaju ili im kasne plaće gospodin Linić daje loš primjer, jer svi imaju pravo biti plaćeni i živjeti od svog rada, a ne od minusa po tekućim računima i peglanja kartica, što činimo jer drugačije ne možemo. Stoga, dragi šefe Liniću, daj nam plaće, poručuje Denis Buršić, županijski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, koji u Istri okuplja 1.200 članova.

Potvrđuje nam da državnim službenicima ni danas nisu stigle plaće. Nekima kasne i desetak dana. Riječ je o 17 tisuća zaposlenika u Poreznoj i Carinskoj upravi, pravosudnoj policiji, mnogim sudovima, lučkim kapetanijama. U Istri su to obitelji 1.500 službenika. Kad je Sindikat pravosudnih policajaca najavio tužbe, ministar Linić u srijedu je izjavio da su za kašnjenje plaća državnim službenicima krivi njihovi kolege, "činovnici koji bojkotiraju Vladinu odluku" o centralnom obračunu plaća.

- Ova je Vlada nesocijalna i ne zna voditi dijalog sa socijalnim partnerima. Nekima plaće kasne i jedanaest dana; to su sve ljudi koji žive samo od svojeg rada, nemaju druge izvore prihoda, a imaju djecu, režije, kredite, prijete im hipotekama. Vlada je uvela centralni obračun plaća bez dovoljno pripreme, za njega je obučeno premalo službenika, sustav je kompliciran i obračuni im se vraćaju iz Fine. Što će tek biti kad se po novom modelu počnu obračunavati plaće za svih 65 tisuća zaposlenih u državnim službama, s javnim službama i 220 tisuća ljudi, pita se Buršić.

Sindikat državnih službenika i namještenika i Sindikat porezne uprave apelirali su na Linića i ministra uprave Arsena Bauka da se plaće isplate po starom načinu obračuna, a da se primjena Centralnog obračuna odgodi i kvalitetnije pripremi, no na taj im zahtjev nitko iz Vlade nije odgovorio. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter