Kasni gašenje odašiljača, Istrani bez domaćih TV kanala

(Arhiva)
(Arhiva)

Kvaliteta digitalnog TV signala na zapadnoj obali Istre nije poboljšana tijekom mjeseca travnja, kako su najavile nadležne državne službe, a prenijeli brojni mediji. Iako su u HAKOM-u, regulatornoj mrežnoj agenciji, tvrdili kako je postignut dogovor s talijanskom administracijom, građani i dalje prosvjeduju zbog smetnji koje onemogućavaju gledanje domaćih TV programa.

"Očekivao sam, kao i drugi Istrani, da će od početka travnja prijem TV signala biti bolji, kao što su nadležni najavili. Ali, ništa od toga – kad je južina ili visok tlak, pojave se smetnje. Ponekad se ne vide HTV1 i HTV2, ponekad HTV3 i HTV4. U svakom slučaju, poboljšanja nema," ogorčen je Viktor Sabadin iz Umaga, koji je očekivao da se problemi s upadom talijanskih digitalnih TV mreža u hrvatski medijski prostor razriješe.

Međunarodne prijave

U HAKOM-u kažu kako su tijekom 2015. godine proveli redovitu kampanju mjerenja signala za UKV radio i televiziju u priobalnom području kako bi uvidjeli stanje i prisutnost smetnji na frekvencijama dodijeljenim Republici Hrvatskoj.

"Provedena mjerenja pokazala su i dalje veliki broj smetnji s područja Talijanske Republike, koje najčešće ljeti onemogućuju kvalitetan prijam radijskih i televizijskih programa, kako na većem dijelu Istre, tako i duž cijelog hrvatskog priobalja. Temeljem identificiranih smetnji poslano je 680 međunarodnih prijava administraciji Talijanske Republike," kažu u HAKOM-u, gdje su zbrojili da je "u posljednjih sedam godina, temeljem utvrđenih smetnji, poslano je više od 3.200 međunarodnih prijava smetnji administraciji Italije, sa zahtjevom za njihovim uklanjanjem, o čemu je paralelno izvještena i Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) odgovorna za provedbu međunarodnih sporazuma iz područja elektroničkih komunikacija."

U HAKOM-u ističu kako redovito izvješćuju nadležna tijela ITU-a, Radijski regulacijski odbor (RRB) i Direktora Radiokomunikacijskog ureda (BR) o statusu smetnji, te traže pomoć u rješavanju ovog bitnog pitanja za Republiku Hrvatsku.

"HAKOM aktivno sudjeluje i u radu Radne skupine za prekograničnu koordinaciju osnovane  od savjetodavne Skupine za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom pri Europskoj komisiji. U sklopu suradnje navedene radne skupine, s talijanske strane najavljeno je rješavanje problema do kraja travnja 2016., ali s obzirom na kašnjenje objave odluka u svezi gašenja odašiljača i kompenzacije lokalnim TV postajama u procesu dobrovoljnog prestanka emitiranja na kanalima koji uzrokuju smetnje u susjednim zemljama za regije Veneto i Furlanija-Julijska krajina, kao i na nedostatak odluka za druge susjedne regije, za očekivati je da će proces gašenja odašiljača koji stvaraju smetnje, kasniti u odnosu na planirani rok," objašnjavaju u hrvatskoj regulatornoj agenciji.

Nezadovoljstvo

"HAKOM konstantno izražava svoje nezadovoljstvo prema kašnjenju u provedbi najavljenih odluka i traži što brže provođenje istih," kažu u toj agenciji.

Stanovnici Istre koji ne mogu gledati željene programe također su nezadovoljni. "Imam 64 godine i pitam se hoću li doživjeti da opet mogu normalno gledati sve kanale Hrvatske televizije," pita se naš čitatelj Viktor Sabadin iz Umaga. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter