Kasne talijanske mirovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednjih dana u našu je redakciju stiglo dosta upita u vezi s talijanskim mirovinama. Naime, kao što su nam umirovljenici javili, nitko od korisnika (neovisno o vremenu kada su mirovinu stekli) nije dobio mirovinu u lipnju.

- Mirovine znaju nešto kasniti, ali uglavnom stižu više ili manje redovito, oko 1. u mjesecu, hajde, recimo i eventualno do 7., ili 8., no nikada nisu toliko kasnile, pa vec je 17., rekla nam je jedna ogorcena umirovljenica.

Za komentar smo pitali Maura Seppija iz patronata koji djeluje u sastavu Matice umirovljenika Istarske županije, a nadležan je za pitanja vezana za talijanske mirovine.

- Ljudi me zovu po cijele dane jer neke osobe koje su mirovinu ostvarile u Italiji žive samo od toga. Zvao sam London, odakle sada stižu mirovine, i receno mi je da su uredno poslane 1. lipnja. Gdje je i zašto došlo do problema, iskreno ne znam, veli Seppi uz nadu da ce se sve što prije riješiti, no isticuci da to treba rješavati iskljucivo London.

I mi smo nazvali besplatni broj londonskog call centra za talijanske mirovine (0800 777 968), gdje nam je receno da su mirovine poslane 1. lipnja, ali redovitom poštom, ne avionskom, i da zbog toga to traje duže, no da bi trebale stici do iduceg tjedna.

Ako do tada ne stignu, iz Londona pozivaju umirovljenike da ih pojedinacno kontaktiraju na besplatan broj, da se vidi gdje je zapelo.

I na kraju mali savjet umirovljenicima, kada se zove taj broj, treba se naoružati strpljenjem - možda ce se operater javiti iz prve, a možda niti nakon 25 pokušaja.


Podijeli: Facebook Twiter