Kašćergani: Sjećanje na žrtve Rommelove ofenzive


Nakon donošenja znamenitih Pazinskih odluka 25. rujna 1943. o pripojenju Istre matici zemlji uslijedila je također znamenita, ali po zlu, Rommolova ofenziva kojom je njemačka vojska okupirala Istru, oslobođenu nakon talijanske kapitulacije. U Istri je u Rommelovoj ofenzivi stradalo 2.500 ljudi, a nekoliko ih je tisuća odvedeno u logore.

Na Pazinštini su se najcrnji dani te ratne godine zbili 5. i 6. listopada, kada je njemačka vojska pokupila i strijeljala 64 muškarca iz Pariži, Drndići, Gajmovići, Zgrablići, Kašćergani, Šajini i Zabrežani, a sela spalila.

Na mjestu masovne grobnice žrtava Rommelove ofenzive pokraj sela Kašćergani komemoracijom i polaganjem vijenca tih su se strašnih dana u subotu prisjetili predstavnici pazinske Udruge antifašističkih boraca i antifašista, Mjesnog odbora Zabrežani i Grada Pazina. Vijenac su na spomenik položili Aldo Sloković i Viktor Križanac, dok je na krvava jesenska zbivanja 1943. podsjetio Elvis Maretić, naglasivši: "Mještani Zabrežana i okolnih sela bili su hrvatskog podrijetla i antifašistički opredijeljeni, mladići tih sela otišli su u partizane još prije kapitulacije Italije. Nisu znali za zlo, htjeli su slobodu i pošten život. No, snovi, želje i nade u sretniji bolji život njih 64 sahranjenih u ovoj grobnici, mučki pokošenih okupatorskim rafalima, nisu se ostvarili. Zato mlade generacije treba podučavati što se zbivalo na ovim prostorima za vrijeme Drugog svjetskog rata". (Napisao i snimio D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter