Karzai u sjedištu NATO-a u Bruxellesu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija primio je u utorak u Bruxellesu glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen prije predviđenih susreta s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem i visokim dužnosnicima Pakistana.

Prebacivanje odgovornosti za sigurnost afganistanskim snagama je nadohvat ruke, rekao je prije sastanka glavni tajnik NATO-a.

- Afganistan je spreman jamčiti sigurnost, odgovorio je Karzai i izrazio zadovoljstvo što je NATO spreman pomoći njegovoj zemlji nakon povlačenja većine zapadnih postrojbi krajem 2014.

Karzai bi trebao razgovarati s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, rekao je belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynder.

Kerry je u Bruxellesu sudjelovao na svom prvom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a tijekom kojeg se govorilo o stanju u Afganistanu kao i o sirijskom sukobu. U srijedu će John Kerry u Bruxellesu s Hamidom Karzaijem sudjelovati na sastanku Sjedinjenih Država, Pakistana i Afganistana.

Afganistan i Pakistan se međusobno optužuju da su odgovorni za nasilja talibanskih pobunjenika, aktivnih sa svake strane zajedničke granice duge 2.400 km. Nakon 11 godina strane nazočnosti u Afganistanu koja pruža podršku vlasti te zemlje, pobuna afganistanskih talibana nije pobijeđena.

Kabul optužuje pakistanske tajne službe, povijesne saveznike afganistanskih talibana, da ih i dalje podržavaju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter