Kartulina z MIK-a: Zov magičnog Umaga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nalik na brojne turiste što iz godine u godinu Umagu hrle iz svih djelića kugle što se Zemljom zove, i karavana jedinog hrvatskog putujućeg glazbenog festivala, Melodija Istre i Kvarnera, ovog će ljeta put Umaga. Upravo kao što to mnogi turisti čine, i mikovci se Umagu uvijek rado vraćaju. Od 1977. godine, kad su prvi put zapjevali, u ovom magičnom gradu, najzapadnijem gradu Lijepe naše, mikovcima će nastup 26. lipnja biti deveti susret s umaškom publikom.

Svaki od dosadašnjih susreta, i onaj 36 godina star, i oni što su se dogodili u međuvremenu, regularni i finalni iz 1996. godine, svi su oni u mikovski, baš kao i u umaški spomenar, upisani velikim slovima i ljubavlju podcrtani.

- MIK je u Umag oduvijek dobrodošao. Umažani imaju isti senzibilitet kao i taj festival, pa ne čudi što je umaško mikovsko gledalište uvijek puno. Uostalom, kao što MIK njeguje tradiciju i ponosi se svojom kulturnom baštinom, tako to čini i naš grad, rekao je Vili Bassanese, prvi čovjek po mišljenju mnogih, jednog od najuspješnijih hrvatskih gradova - Umaga.

Projektom "Život s morem" Grad Umag i Muzej grada Umaga zajedničkim snagama žele na stručan i edukativan način javnost upoznati s materijalnom i nematerijalnom baštinom ribarstva i plovidbe u umaškom akvatoriju, od prapovijesti do današnjih dana. Ili od prapovijesnog šivanog broda, najstarijeg broda na Jadranu koji se hidroarheološki istražuje u podmorju Zambratije pa sve do današnje savudrijske batane.

Savudrijska batana biser je umaške prošlosti i sadašnjosti, svojevrsni spomenik i ribarima i kalafatima. Ono po čemu se savudrijska izdvaja od ostalih malih plovila drvene građe ravnog dna, što su služila za individualni ribolov i u kojima se veslalo u stojećem stavu je jedno malo prozorsko staklo. Gdje su i kad su točno izgrađene prve batane na Mediteranu, nepoznanica je. Pretpostavlja se da Jadranom plove zadnjih 200-tinjak godina. Ne postoje ni upute o gradnji, odnosno nacrti. Sve vezano uz batane s koljena na koljena prenosilo se usmenim putem. Na području Umaga danas je preostalo još svega nekoliko graditelja, a nama je ovu kartulinu pomogao napisati najstariji među njima – šjor Mario Kocijančić iz Zambratije.

- Batane sam naučio raditi od svog oca. Ova koju upravo popravljam ima 30 godina, a koliki im je životni vijek? Ovisi. Neka više, neka kraće dura. Recimo da im je prosjek življenja 40 godina.

- Grad Umag ima stratešku poziciju ulaznih vrata turističkog raja Mediterana i svojim položajem gravitira srednjoeuropskom turističkom tržištu. U neposrednom okruženju od nekoliko sati vožnje živi 20 milijuna mogućih gostiju, što dodatno pojačava potencijal. Umag jest veliko gradilište i na tu smo činjenicu izuzetno ponosni jer djelima pokazujemo rezultate svoga rada. Nesporno je da je turizam najznačajnija gospodarska grana grada Umaga i da je za razvoj turizma bitan dogovor i sinergija svih zainteresiranih strana. Turizam je slojevit i u stvaranju uvjeta za razvoj turizma potrebna je suradnja grada, države, turističkih tvrtki i zainteresiranih investitora, naglasio je gradonačelnik Bassanese. (S. MRKIĆ MODRIĆ, snimio S. DRECSHLER)


Podijeli: Facebook Twiter