Kartulina z MIK-a: Vižinada

Vižinada (G. Č. Š.)
Vižinada (G. Č. Š.)

Općina Vižinada, po mišljenju mnogih, istarska općina s najljepšim pogledom, naredni će tjedan po prvi put ugostiti raspjevanu karavanu jedinog hrvatskog glazbenog putujućeg festivala, Festivala Melodije Istre i Kvarnera. Ne plijeni pažnju Vižinada samo pogledom što bez daha ostavlja svakog tko ga s brda sv. Tome pusti da vrluda prelijepim hrvatskim poluotokom. Plijeni Vižinada još mnogočime. Primjerice brojnim povijesnim i kulturnim spomenicima što ih je stoljećima sebi priskrbila. Plijeni svojim plodnim crveno – bijelim oranicama, svojim maslinicima, vinogradima, poljima lavande kao i prirodnim ljepotama. Kako je došlo do toga da Vižinada nomadu MIK-u uputi pozivnicu za druženje, objašnjava povjesničar umjetnosti Marino Baldiniji, bivši općinski načelnik Vižinade i novoizabrani zastupnik u Europskom parlamentu.

- Vižinada je već dugi niz godina poznata upravo po manifestacijama povezanim s glazbom. Primjerice, 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća u njoj su se odvijali glazbeni festivali nadaleko i naširoko poznati. Na njih su dolazili ljudi iz svih dijelova Istre. Vižinada ima i Limenu glazbu osnovanu još u vrijeme Austro-Ugarske. Općenito gledano glazba je neizostavni dio svih zbivanja u Vižinadi. Kako mi veliku pažnju posvećujemo očuvanju tradicije, a to isto čini i MIK, bilo je samo pitanje vremena kad će nam se na tom putu očuvanja i glazbenog i jezičnog izričaja putovi ukrstiti, kazao je Baldini.

Bogata je prošlost Vižinade, no ni sadašnjost ne zaostaje. - Tijekom čitave godine u Vižinadi se nešto zbiva. Manifestacija "Verši na šterni", manifestacija je na koju smo silno ponosni, a ove će godine proslaviti 20. jubilej. To je svojevrsni festival čakavske poezije. Imamo i "Slatku Istru" kad na starogradskom trgu uoči blagdana Vele Gospe zamirišu istarske slastice iz kuhinja najboljih majstorica i majstora iz hrvatskog, slovenskog i talijanskog dijela Istre, pa Izložba vina i maslinova ulja, potom proslava Svete Marije Vele i još puno toga, nabrojala je za ovu kartulinu Gordana Bottezar, pročelnica jedinstvenog upravnog odjela zadužena za turizam.

Poziv svima – u ponedjeljak, 24. lipnja, svi za mikovcima u Vižinadu! (S. MRKIĆ MODRIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter