Kartolina u nekoliko klikova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uh, što bih htjela imati razglednicu s Fratarskog otoka ili Kozade, ili pak omiljene skrivene uvale u Kavranu. Takvih razglednica nema jer nisu dio razvikane turisticke ponude, a krajolici su impresivni pa poželimo da ne ostanu samo zabilježeni u našoj memoriji. U eri moderne tehnologije digitalna memorija i e-mail rješavaju sve. Ali papir je papir, a fotografija na papiru je trajna uspomena koja jedva ceka da ju se trofejno zakaci na hladnjak ili, pak, koristi kao stranicnik.

Prva u Hrvatskoj pulska tvrtka Infotisak uspjela je uskladiti staro i novo, odnosno modernu tehnologiju i klasicne poštanske razglednice te proizvela aplikaciju za iPhone u kojoj osobne fotorazglednice do željenog primatelja stižu kao klasicne razglednice. A što je najbolje, ne morate do kioska, poštanskog sanducica, cak vam ne treba olovka, ni marka, dovoljno je samo nekoliko klikova na internetskoj stranici www.iposalji.com, online servisu za izradu osobnih fotorazglednica.



Dakle, postupak je jednostavan. Razglednice izradujete uploadanjem vlastitih digitalnih fotografija te, kao i kod klasicne razglednice, nadodajte prigodan tekst i upišete primatelja, a ostalo odraduje cyber-poštanski ured, odnosno Infotisak. Razglednice se tiskaju u boji na kvalitetnom kartonu te su plastificirane radi bolje zaštite. Odmah zatim odašilju se na upisanu adresu poštom. I voila, razglednica, ona prava, papirnata stiže do primatelja u roku od 48 sati. Razglednica se može poslati u bilo koji dio svijeta.

Kao i u pravoj pošti postoji cijena za domace i inozemne destinacije. Cijena za Hrvatsku je 11,90 kuna, a za inozemstvo 13,40 kuna. Buduci da je to ipak online kupovina, usluga se placa kuponima koji se kupuju na stranici iposalji.com ili paypalom.



Ovo je nastavak necega što smo zapoceli prije tri godine. Infotisak je digitalna tiskara te smo u skladu s time što se vani dešava pokrenuli projekt narucivanja i tiskanja proizvoda webom. Vec postoji naša stranica gdje se mogu narucivati fotokalendari, cestitke, razni fotoproizvodi, slike na platnu. Tako da je aplikacija iposalji.com nadogradnja, ali vec sada dolazi "upgrade" aplikacija kojom ce se ljudima omoguciti novi dizajn i upotreba fotografija s Facebooka, a u sljedecoj fazi u ponudi ce biti i cestitke za razne prigode, rekla je Natali Korpar Filjak, direktorica Infotiska, te napomenula da je inovativna aplikacija u cijelosti osmišljena u Puli, i to zahvaljujuci softwareu koji je napravila informaticka tvrtka 1Klilk.



Ovakve iPhone razglednice ostavljaju prostora personaliziranom pristupu koji se zahvaljujuci ovoj aplikaciji može naci u raznim oblicima, od šaljivog ili romanticnog okvira do instagram aplikacije, odnosno servisa, koja je u niti godinu dana postala vjerojatno najpopularniji nacin za dijeljenje fotografija nastalih uz pomoc Apple iPhone pametnih telefona. Naime, instagram omogucava dijeljenje slika s prijateljima putem Facebooka, Twittera, Tumblra, Foursquarea i Posterousa, a korisnicima daje mogucnost da dodaju razlicite efekte na fotografije te postavljaju komentare.

Nove tehnologije nude i neke nove mogucnosti u funkciji gotovo zaboravljenih stvari. Primjerice, iPošalji aplikacija nije nikakva revolucija, vec simpaticni program koji materijalizira fotografiju iz digitalnog svijeta.


Podijeli: Facebook Twiter