Kartelni sporazum upravitelja zgrada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) utvrdila je da su cetri upravitelja stambenih zgrada s podrucja Pule izravno utvrdila visinu naknade za pružanje svojih usluga, cime su sklopili zabranjeni, kartelni sporazum pa je Agencija najavila je da ce protiv njih podnijeti optužni prijedlog nadležnim prekršajnim sudovima. Isto je utvrdeno za sedam upravitelja stambenih zgrada sa šireg podrucja Splita.

U Puli rijec je o cetiri upravitelja - EKI Inženjering, Uljanik upravljanja stambeno-poslovnim zgradama, Stambeni inženjering i Kany.

AZTN je utvrdio da su oni potpisnici Odluke koju su donijeli u Puli 15. svibnja 2008., koja je stupila na snagu 1. lipnja 2008., a kojom su izravno utvrdili visinu naknade za pružanje usluge upravljanja stambenim zgradama. S obzirom da Odluka predstavlja izriciti dogovor izravnih tržišnih takmaca o visini naknade, odnosno o cijeni usluge cetiri upravitelja, ta Odluka, kako se istice, sadrži teška ogranicenja tržišnog natjecanja i kao takva predstavlja zabranjeni - kartelni sporazum.

Takoder je utvrdeno da upravitelji kod kojih je otkriveno postojanje kartela koriste usluge razlicitih dobavljaca, uslugu pružaju razlicitom broju korisnika koji žive u stambenim zgradama koje se razlikuju po godini gradnje, lokaciji, razini održavanja i slicno, te stoga njihovo održavanje zahtijeva i razlicitu visinu i strukturu troškova upravljanja. Zato ni cijena, odnosno visina naknade ne može biti ista, isticu iz ostalo iz AZTN-a.

Premda se ne radi o ekonomski visoko profitabilnoj djelatnosti, dogovorom o naknadi sudionici su ukinuli medusobno tržišno natjecanje i na taj nacin osigurali opstanak na tržištu cak i onim upraviteljima koji bi, kad bi postojala konkurencija medu njima, zbog svoje nekonkurentnosti (visokih troškova, loše kvalitete itd.) bili prisiljeni izaci s tržišta.

"Ovakvo ponašanje u konacnici placaju krajnji potrošaci - korisnici usluga i to kroz znatno više cijene usluge od tržišnih. Iako se na ovaj nacin na tržištu održava veci broj poduzetnika, to korisnicima ne donosi gotovo nikakvu korist s obzirom na cinjenicu da utvrdivanjem jednakih ili vrlo slicnih cijena za iste usluge kartel prakticno djeluje kao "kolektivni" monopolist", isticu iz AZTN-a.


Podijeli: Facebook Twiter