Karte Makedonije u Svetim srcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotinjak starih geografskih karata Makedonije izloženo je od cetvrtka u galerijskom prostoru pulske crkve Svetih srdaca u povodu otvaranja dvodnevne cetvrte medunarodne kulturne manifestacije "Makedonija je moje ime". Izložba nosi naziv "Descriptio Macedoniae" i može se razgledati do 18. studenog.

Gotovo svi zemljovidi dolaze iz arhive Alda Klimana, predsjednika Makedonskog kulturnog foruma iz Pule, koji organizira  manifestaciju uz Institut za nacionalnu povijest iz Skoplja i pulski Arheološki muzej u suradnji s pulskom Sveucilišnom knjižnicom iz cijeg su fundusa dvije mape na izložbi.

Najstarija mapa u izložbenom postavu, koji je uredio Mauricio Ferlin, je iz 1497. godine, a Kliman je svoju bogatu kolekciju, koju je popunjavao zadnjih 15 godina, nabavljao na tržištu starih geografskih karata koje je u svijetu prilicno razvijeno. Klimanu je, kako je rekao, posebno draga karta Srbije i Makedonije nakon prvog Balkanskog rata 1913. jer pokazuje kako je Makedonija tada vojno i politicki izbrisana s lica Zemlje.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Darko Komšo dodao je da je ovo nesvakidašnja izložba, ne samo za Hrvatsku. Za galeriju crkve Svetih srdaca, koja je otvorena ljetos, kazao je da ce postati jedan od glavnih prostora za kulturna dogadanja pozvavši ljude da dodu i vide kulturno blago Makedonije.

Cast da glasno kaže "izložba je otvorena" imao je makedonski arheolog Pasko Kuzman, direktor Uprave za zaštitu kulturnog nasljeda Republike Makedonije, koji je u kratkom referatu govorio o makedonskom imenu koje nitko nema pravo dovoditi u pitanje. (M. RADIC; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter