Karta u jednom smjeru dostupna još par dana!


Američka svemirska agencija, s partnerima iz Njemačke i Francuske, lansirat će iz vojne baze Vanderberg u Kaliforniji raketu Atlas V401 prema Marsu početkom svibnja 2018. Na odredište će stići krajem studenog, a ciljano mjesto slijetanja je područje područje Elysium Planitia. Mars InSight (Mars Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) će na "crvenom planetu" istraživati geološku aktivnost, potrese, nestabilnost slojeva ispod površine, temperaturu tla i njenu distribuciju te izvršiti bušenje do dubine od pet metara kako bi se usporedila Marsova i Zemljina geološka prošlost i sadašnjost. 

Istraživanje ispod površine 

- Bit će to prvi puta da zaista zagrebemo duboko ispod Marsove površine i vidimo što se tamo nalazi. Robotička ruka za uzimanje uzoraka, specijalna bušilica za prodiranje do pet metara duboko ispod površine i dvije kamere omogućit će razumijevanje nastanka planeta poput Merkura, Venere, Zemlje, Marsa i sličnih svjetova oko drugih zvijezda. Predviđeno je da misija traje najmanje dvije Zemaljske godine odnosno jednu Marsovu godinu, veli nam Marino Tumpić, voditelj Astronomske udruge Vidulini i začetnik Istarskog svemirskog programa.

Ono što je zanimljivo javnosti je kako će pored znanstveno-istraživačkih zadataka letjelica na Mars odnijeti i mikročip s digitalnim zapisima imena i prezimena svih onih koji se uključe u kampanju "besplatnih karata".

- Potrebno je kliknuti na link https://mars.nasa.gov/participate/send-your-name/insight/ i u dva ili tri koraka ispuniti web obrazac, nakon čega je jednosmjerna karta za Mars spremna, upisana u bazu podataka koji će se pohraniti na mikročip, veli Tumpić pojašnjavajući da se "karta" po želji može samo spremiti kao fotografija na računalo, tablet, mobitel ili pak po želji downloadati te isprintati kao dokaz da doista idete na Mars, zajedno s već više od milijun drugih sudionika. No, želite li otići na ovo virtualno putovanje svemirom morate se požuriti, besplatne karte za put na Mars u jednom smjeru dostupne su samo do kraja listopada ove godine. 

Popularizacija i edukacija 

- Svemirske agencije diljem svijeta posljednjih desetak godina ulažu velike napore prema popularizaciji i edukaciji svemirskih istraživanja prema javnosti i medija. Omogućavanje da putem web sučelja i unosa digitalnog zapisa imena i prezimena, poruke ili slično zaista sudjelujemo u nekoj svemirskoj misiji te usput zahvaljujući zanimljivim ilustracijama i kratkim tekstualnim sadržajem na prihvatljiv, lako razumljiv način saznamo nešto novo o svemiru veliki je doprinos tim nastojanjima. Mars InSight se ove godine trebao nalaziti na Marsu, no zbog tehničkih problema s jednim važnim znanstvenim instrumentom njegovo je lansiranje odgođeno za dvije godine, zaključuje Tumpić. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter