Karpinjan i Mujela trebaju i dalje ostati zelene oaze Novigrada

Hrvatski odbojkaši (I. RADETIĆ)
Hrvatski odbojkaši (I. RADETIĆ)

Više desetaka okupljenih rekreativaca, odnosno stanovnika novigradskog naselja Karpinjan, te dakako prijatelja i vikendaša iz susjedne Slovenije i Austrije, danas je na rtu Mujela, u dijelu Parka Janeza Ziherla prema Špici, organiziralo miran prosvjed ne bi li iskazali svoje negodovanje, odnosno protivljenje donošenja 2. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada Novigrada. Naime, tim je izmjenama ovo područje, kao zadnji biser netaknute prirode, za pretpostaviti je, «amenovana» od gradskih očeva, izgradnja. Okupljeni su rastegnutim transparentima i panoima iskazivali negodovanje, ali i potpisivali peticiju kojom žele ukazati da se tim planom podilazi investitorima ili pojedincima koji u svemu tome gledaju samo profit, a zanemaruje se dobrobit zajednice i kvaliteta života stanovnika, kako njih samih, tako i budućih naraštaja.

Milos protiv izgradnje na Mujeli

Iako je prosvjed danima bio najavljivan, jer na potonjem su prisustvovali i djelatnici policije s jednim patrolnim vozilom, u Gradu Novigradu o tome ne znaju ništa. Gradonačelnik Anteo Milos nam je nakon više telefonskih poziva na naš upit znade li nešto o prosvjedu i predviđenoj gradnji kod Karpinjana odgovorio da i on također o tome prvi put čuje.

- Na tom dijelu je prema važećem prostornom planu predviđeno samo sport i rekreacija. Nikakva gradnja nije moguća danas niti je predviđena u budućnosti. Primjedbe prosvjednika su zaprimljene prije mjesec dana i bit će razmotrene u postupku donošenja Prostornog plana na Gradskom vijeću. Prosvjed je politička akcija i kao takav je dobrodošao. Osobno ću uvijek biti protiv izgradnje na poluotoku Mujela i u tom smislu mogu podržati današnji skup, izjavio nam je Milos.

- No očito prosvjednici ne misle tako. Stanovnici novigradskog Karpinjana se protive donošenju i provedbi Plana koji je bio na javnom uvidu u Maloj vijećnici od 10. do 25. srpnja ove godine. Javna rasprava je održana 18. srpnja, rekao nam je jedan od organizatora mirnog prosvjeda Zoran Šaponia, predstavljajući ujedno ovu rekreativnu grupu i građansku inicijativu.

Posebno je naglasio da se tim planom pokazuje da se on isključivo bavi trima djelatnostima i to stambeno-građevinskom namjenom, turističko-ugostiteljskom i onom sportskom, te da je stoga u kontradiktornosti s ciljevima prostornog uređenja ne samo propisanih Zakonom o prostornom uređenju, već i sa samim sobom ne vodeći računa o razumnom korištenju prirodnih i kulturnih dobara i vrijednosti te kvalitetnom i društveno-funkcionalnom životnom i radnom okolišu. (Napisao i snimio Ivan GRGAT)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter