Karotenom u borbu s rakom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Karoteni djeluju poput antioksidansa, pa povrce kao što je mrkva, bundeva i slatki krumpir mogu sniziti rizik od nastanka kronicnih bolesti i sprijeciti razvoj karcinoma.

Mrkva je poznata kao namirnica koja je dobra za vid, a nove studije americkih znanstvenika pokazuju da može sniziti i rizik od plucnih bolesti te zaštititi od raka.

Povrce kao što su slatki krumpir, bundeve i mrkva bogate su alfa-karotenom, beta-karotenom, likopenom koji djeluju poput antioksidansa. Kronicne bolesti poput karcinoma i bolesti srca uzrokovane su visokom razinom kisika u krvi, a povrce bogato karotenom smanjuje ta oštecenja i rizik od bolesti.

Alfa-karoten vrlo je slican po kemijskom sastavu beta-karotenu, ali je puno ucinkovitiji u sprjecavanju rasta stanica raka u mozgu, jetri i koži, tvrde lijecnici na istraživanju.

Uz žuto-narancasto povrce, ljudi bi trebali za dobrobit zdravih pluca trebali jesti i više tamnog povrca. Brokule, mahune, grašak, špinat, kupus, kelj i salate takoder su bogate alfa-karotenom i smanjuju rizik od raka pluca više nego potrošnja bilo koje druge vrste povrca.


Podijeli: Facebook Twiter