Karojba: Od struje do pinjola i pjesme

Izložba u trafostanici - prvi, a vjerojatno i jedini elektro-muzej u Hrvatskoj
Izložba u trafostanici - prvi, a vjerojatno i jedini elektro-muzej u Hrvatskoj

Petrovu, blagdan svetih Petra i Pavla, Karojba slavi kao Dan općine. Minula Petrova proslavljena je kao pučka fešta u kojoj je svatko mogao pronaći nešto za sebe. Mlađi, sportaši i rekreativci mogli su se "ispucati" na 30-ak kilometara dugoj biciklijadi oko Karojbe, a djevojke su imale prigode zaigrati odbojku. Proslavu je organizirala novoosnovana udruga PUK - Pinjol udruga Karojba.

Ove je Petrove za posjetitelje otvorena izložba razvoja elektrodistribucije u Istri smještena u zgradi stare trafostanice u Karojbi. Trafostanica koja je danas tek manjim dijelom u uporabi puštena je u rad 1926. godine, a budući da je tehnologija elektrodistribucije tijekom vremena uznapredovala, u zgradi trafostanice 1997. uređena je i otvorena izložba o elektrodistribuciji u Istri, koja je ujedno i prvi, a koliko se zna, i jedini elektro-muzej u Hrvatskoj. Prostorom upravlja HEP Pogon Pazin pa se svi koji žele posjetiti ovaj jedinstveni muzej trebaju obratiti u pazinski HEP. Stoga je ovo bila izuzetna prilika da se uz stručno vodstvo elektroinženjera Borisa Šaine pogleda jedna doista zanimljiva izložbe o povijesti "struje" u Istri. U Karojbi tako možemo doznati da je uporaba električne energije u Istri započela još 1890. u pulskom Arsenalu i da je austrijsko Ministarstvo željeznica 1897. naručilo projekte prve javne elektrane i električnog tramvaja za Pulu. Za ostvarenje ovog projekta trebalo je sedam godina pa je električni tramvaj pulskim ulicama krenuo 24. travnja 1904. godine, a dva dana kasnije proradila je i pulska gradska mreža javne rasvjete.

Najstariji izlošci u Karojbi potječu upravo iz 1904., a to su dijelovi postrojenja tadašnje pulske termoelektrane koju je pokretao plin.

Nakon sata povijesti tehnike mnogi su se uputili na školsko igralište gdje se održavao gastrofest na kojem su Lorena Šorgo i Sanja Šuran pripremale jela s pinjolima.

Petrovu je retrospektivnom izložbom ulja na platnu obogatio slikar Orlando Močibob obilježivši desetljeće svog prisustva na likovnoj sceni. U smiraj dana, prije plesne zabave koja je potrajala do sitnih sati, goste su zabavljali mladi pjevači iz cijele Istre koje u udrugu Mali veliki mikrofon uspješno okuplja Alan Poropat. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter