Karojba: Nezadovoljni kooperanti zaustavili strojeve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Petero radnika obrta za zemljane radove Vedrankop iz Karojbe i njegovog podizvodaca gradevinskog obrta Zuka iz Škropeti u utorak se isprijecilo strojevima na površini predvidenoj za asfaltiranje i onemogucilo nastavak radova na karojskoj sportskoj školskoj dvorani.

Nezadovoljni kooperanti žale se da im glavni izvodac slavonsko-brodska tvrtka Fenix nije isplatila dogovorenu cijenu radova ukljucujuci naknadne radove, pa su stoga prije mjesec dana odustali od daljnjih radova, dok u utorak ujutro nisu dopustili naknadno angažiranoj pazinskoj tvrtki Zebra da završi radove umjesto njih. Prije dva tjedna na slican su nacin od radova odgovorili takoder naknadno angažirani gradevinski obrt Iskopi Dubinovic.

No, ovoga je puta reagirao šef gradilišta Goran Miškulin, predstavnik tvrtke Fenix, koji je pozvao policiju, dok su kooperanti "u pomoc" pozvali Glas Istre. Na licu mjesta susreli smo samo vlasnike i radnike kooperantskih obrta, policija je vec bila otišla, dok je nekoliko radnika Fenixa otišlo tik nakon našeg dolaska.

- Napravili smo sve radove koji su se od nas tražili, i ugovorene i naknadne, uglavnom se to odnosi na iskope i uredenje okoliša, ali se oni ne drže dogovorenog mjesecnog placanja s isplatom nakon 90 dana. Od pocetka nije išlo kako treba, ali smo tolerirali, dok nije prošlo više od 120 dana...

Dosad su nam isplatili možda jednu cetvrtinu dogovorenog uz cesije (prijenos otudive tražbine s dosadašnjeg vjerovnika na novog vjerovnika, op.a.), koje su na Opcini. Oni su sastavili ugovore, uvjete placanja, ma sami su si sve skuhali, kaže Vedran Kontic, vlasnik obrta Vedrankop, koji se plaši da bi dovršetak objekta znacio da ostaju kratkih rukava.



- Došli smo u situaciju da ne možemo više kupovati materijal, naftu, placati radnike, dobavljacima dugujemo, a oni nisu pokazali volju za rješavanjem problema, dopunjuje ga vlasnik obrta Zuka Emil Mališa i dodaje da su citavu zimu radili po kiši, nedjeljama, te, unatoc kvarovima strojeva, uspijevali održati dinamiku radova.

- Na pocetku je sve štimalo, cak smo i roštilj skupa pekli, sve super, dok nije pocelo s neplacanjem, kaže Mališa.

- Sve racune smo im isplatili, a za ostalo dali cesije Opcini, tako da više nema racuna koje im dugujemo, kaže ljutiti šef gradilišta Miškulin.

- Ovog sam puta pozvao policiju zbog ometanja radova, a prijavio sam i kradu opreme s gradilišta - 145 komada oplata su ukrali, nastavlja Miškulin i objašnjava da su kooperanti ušli u dugove na drugom gradilištu, a sada žele u Karojbi nadoknaditi štetu.

- Rok dovršetka radova istjece u studenom, tako da to nije upitno, a kooperanti, ako smatraju da su ošteceni, neka to dokažu na sudu, zakljucuje Miškulin.

Nacelnik karojske opcine Denis Lakošeljac kaže da se ne bi htio miješati unutar trzavica izvodaca i kooperanata te da je ugovorno sve regulirano ili je pak tako trebalo biti. Investitori izgradnje dvorane su Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva te Opcina Karojba, a na javnom je natjecaju kao investitor odabrana tvrtka Fenix, koja je ponudila najnižu cijenu - 4,6 milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter