Karojba će preispitati odluku o stipendijama

Sa sjednice karojskog vijeća (M. RIMANIĆ)
Sa sjednice karojskog vijeća (M. RIMANIĆ)

Općinsko vijeće Karojbe jednoglasno je prihvatilo obračun lanjskog proračuna s ostvarenjem od 2,2 milijuna kuna, što je za gotovo milijun kuna manje od plana. Unatoč malom proračunu aktivnosti u Karojbi nisu stale pa se zahvaljujući drugim izvorima trenutno gradi nova zgrada dječjeg vrtića i dovršava školska sportska dvorana.

Godina je bila teška i do sredstava se teško dolazilo, ali i s malim prihodima uz maksimalno smanjenje troškova ostvarene su znatne uštede, rekao je općinski načelnik Alen Rosić. Predsjednik vijeća Irenko Pilat dodao je da je lanjski proračun bio predizborni pa su se sada stvari svele na stvarnu razinu. Zamjetan je pad kod prihoda od prodaje nekretnina, što je posljedica nezavidnog stanja tržišta nekretninama.

U raspravi je Dejan Pilat dodao da nije cilj samo štedjeti, već i dolaziti do sredstava iz drugih izvora, primjerice europskih fondova. Načelnik Rosić odgovorio mu je da je Općina kandidirala projekt opremanja vrtića Ministarstvu regionalnog razvoja i EU-fondova, a nekoliko je projekata prijavljeno Ministarstvu graditeljstva i raznim fondovima, ali natječaji za te projekte još nisu raspisani.

Sanja Mališa osvrnula se na sustav stipendiranja, kojem je namijenjeno 45 tisuća kuna. Lani je zbog pauziranja jednog studenta za stipendije iz proračuna izdvojeno 35 tisuća kuna. Naime, u Karojbi stipendisti dobivaju stipendije za cijelo školovanje, a to, kako je pokazala rasprava, nije dobro jer kad jedna generacija dobije stipendije sljedećih pet ostaje bez njih. Zato će se, kaže načelnik Rosić, odluka o stipendiranju učenika i studenata preispitati i nakon toga donijeti nova. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter