Karnevalisti - bitna snaga u državi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buzet i njegova Turisticka zajednica, od 2007. godine u sastavu Hrvatske udruge karnevalista (HUK), prvi su puta proteklog vikenda ugostili clanove skupštine ove asocijacije koja okuplja 59 gradova i opcina iz citave Hrvatske.

- Ukljucili smo se u HUK sa željom da još snažnije promoviramo i valoriziramo karnevalske obicaje ovog podrucja, istakla je direktorica buzetskog TZ-a Nada Prodan Mrakovic. Karnevalska baština istarskog sjevera posebno je vrijedna jer se na vrlo malom prostoru susrecu raznoliki i specificni pusni obicaji.

- U vremenima Interneta, globalizacije i povezanosti posebni smo prepoznatljivi upravo po povijesti i kulturi i zato je dobro da gradovi ulažu u karneval, a time i u turizam, porucio je, uz dobrodošlicu, gradonacelnik Valter Flego.

- Hrvatsku stoljecima prati karneval, u nekim gradovima prisutan je preko 350 godina, što nije mala stvar. Karnevalski obicaji izrastaju iz sveukupnog kulturološkog nasljeda, a nama je za cilj kroz druženja dva puta godišnje, ucvrstiti udrugu, da postane prepoznatljiva, prezentira i poveže sve hrvatske karnevale. Neki od naših clanova su ujedno i clanovi Europskog udruženja karnevalskih gradova... Svi domacini karnevala trude se u karneval unijeti svoju osobitost i prepoznatljivost svoga kraja, a upravo je to najveca vrijednost, rekao je predsjednik HUK-a Ivan Prpic. U šaljivom je tonu dodao da je Hrvatska udruga karnevalista ona snaga u državi koja nakon sindikata može izvuci najveci broj ljudi na ulice. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter