Karmen i Josip putuju u Portugal

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za hrvatske predstavnike na 59. svjetskom trofeju za harmonikaše soliste, koji se ove godine od 23. do 26. rujna održava u portugalskom gradu Albufeiri, odabrani su Puljanka Karmen Antunovic i Josip Blažanin, Požežanin koji studira u našem gradu.

Karmen je ucenica drugog razreda Srednje glazbene škole Ivana Matetica Ronjgova u klasi mr. art. Vlodimira Balyka, a natjecat ce se u klasi junior. Kako kaže, harmoniku svira od osme godine, a iako iza sebe ima puno uspješnih državnih i medunarodnih natjecanja, ovo joj je prvi svjetski trofej, na što je iznimno ponosna.

- Zahvaljujuci mom profesoru i mentoru, za natjecanje sam se intenzivno pripremala cijelo ljeto, vježbajuci po pet-šest sati dnevno, kaže Karmen pojašnjavajuci da u prvom krugu natjecanja harmonikaši iz cijeloga svijeta imaju zadane teme kompozicija po stilu, povijesnom razdoblju i karakteru, odnosno tehnickoj izvedbi. U drugom krugu, dodaje Josip, koji ce se natjecati u kategoriji seniora, najbolji dobivaju priliku svirati temu po svom slobodnom izboru.

Josip je student trece godine Odjela za glazbu Sveucilišta Jurja Dobrile, smjer Klasicna harmonika, u klasi docenta Boruta Zagoranskog. I iza ovog perspektivnog mladog muzicara, koji je harmoniku prvi put uzeo u ruke još u djecjoj dobi, brojna su uspješna medunarodna natjecanja.

Uz naše predstavnike, u Portugal putuje i profesor Dalibor Boljun, u svojstvu clana prosudbene komisije i delegata Republike Hrvatske.


Podijeli: Facebook Twiter