Karlovac uvodi uredaj za rastjerivanje tinejdžera?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Karlovac bi uskoro mogao postati prvi hrvatski grad koji ce u borbu protiv problema vandalizma mladih boriti - "komarcem".

Rijec je o kontroverznom elektronickom uredaju naziva Mosquito, koji emitira iritantan visokofrekventni zvuk, a mogu ga cuti samo mladi od 25 godina. Stariji od te dobi, pak, s godinama gube osjetilo sluha za visoke frekvencije, pa zvuka kojeg proizvodi uredaj uglavnom ne bi trebali biti svjesni.

Mosquito je prije šest godina izumio britanski inženjer Howard Stepleton i to nakon što je skupina agresivnih tinejdžera ispred lokalne trgovine zlostavljala njegovu 15-godišnju kcer.

Domet uredaja je cetrdesetak metara, a aktivira se pomocu senzora pokreta. Ponajprije je zamišljen za korištenje u parkovima, ispred škola i vrtica u nocnim satima, pred trgovinama kraj kojih se konzumira alkohol, na parkiralištima i slicnim mjestima.

"Uredaj nije nasilan, ne izaziva bol, niti je na koji drugi nacin opasan po zdravlje. No ucinkovit je u smanjivanju vandalizma, cuvanju imovine i sprjecavanju galame, a kod primjene se vidjelo da grupe mladih kasnije zaista izbjegavaju ta podrucja", kaže Davor Šeler iz tvrtke Alarmedia, koja na hrvatskom tržištu prodaje Mosquito.

U gradskoj vlasti zasad razmišljaju da bi se uredaj, koji po komadu s dodatnom opremom vrijedi sedam i pol tisuca kuna, ugradio na lokacijama oko škola i vrtica, a bio bi aktivan samo nocu.

Uvodenje Mosquita u nekim je zemljama izazvalo prilicne otpore. U Sloveniji su, primjerice, mladi prije tri godine potpisivali peticiju protiv njega, tvrdeci da su im ugrožena ljudska prava.


Podijeli: Facebook Twiter