Karlovac: Šteta od poplava 150 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šteta od obilnih kiša i poplava u listopadu u Karlovcu je 55 milijuna kuna, a u 13 mjeseci 150 milijuna kuna, pa se na konferenciji za novinare u gradskoj upravi zamjenica karlovačkog gradonačelnika Marina Kolaković ponovno zauzela da se završi izgradnja sustava obrane od poplave.

Zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković zauzela se da se završi izgradnja sustava obrane od poplave jer je Karlovac jedini veliki grad u Hrvatskoj koji taj sustav nema, a u posljednjih 13 mjeseci Karlovac je pretrpio 150 milijuna kuna štete, u što nije uračunata šteta na objektima javnih poduzeća u vlasništvu države. U Karlovcu je u 13 mjeseci tri puta bila proglašena elementarna nepogoda.

Od 150 milijuna kuna štete 60 milijuna je uglavnom šteta na privatnoj imovini, a 90 milijuna na gradskoj imovini. Zato će karlovačka gradska uprava s gradonačelnikom Damirom Jelićem na čelu od mjerodavnih državnih tijela tražiti da se preko Hrvatskih voda realiziraju projekti obrane od poplava jer štete opravdavaju ulaganje oko 350 milijuna kuna, koliko treba uložiti da se završi sustav obrane od poplava, rekla je Kolaković. 

U vezi s posljednjim dvjema elementarnim nepogodama u listopadu ove godine povjerenstvo je nakon obilaska 429 objekata utvrdilo da je šteta od poplave 29 milijuna kuna, a šteta od odrona 26 milijuna.

Pročelnica za komunalno gospodarstvo Vesna Ribar rekla je da je na infrastrukturi zbog klizišta i odrona izvedeno 8.500 velikih i malih zahvata, te da je dio klizišta i odrona tijekom obilne kiše nastao i zbog krivih zahvata građana u prostor.

- Građani zbog pomanjkanja znanja rade krivo i sami pridonose povećanom štetnom djelovanju oborinskih voda te će im gradska uprava uskoro približiti mjere koje mogu i smiju poduzeti u obrani svoje imovine. Građane očito treba upozoriti da u svojem okolišu ne smiju graditi nelegalnu odvodnju, rušiti stabala i slično, rekla je Ribar. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter