Karlovac: Eksplozija plinske boce raznijela stan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snažna eksplozija dogodila se jutros malo prije 8 sati u stambenoj zgradi u Karlovcu, a po prvim informacijama policije najvjerojatnije je eksplodirala plinska boca.

Eksplozija se dogodila u stambenoj zgradi u Vrazovoj ulici, u četvrti Banija. U snažnoj detonaciji oštećen je gornji kat stambene zgrade. Jedan stan je potpuno uništen, a nekoliko ih je oštećeno. Na mjesto nesreće upućeno je više vatrogasnih vozila.

Vlasnica stana, koji je uslijed jake eksplozije potpuno razoren, zadobila je lakše ozljede, a stanari 28 stanova su evakuirani zbog mogućih konstrukcijskih oštećenja zgrade.

Liječnica Hitne pomoći Gordana Kranjec, koja je pružila pomoć osamdesetogodišnjoj Nevenki Bibaš, kazala je za ozljede da "nisu dramatične" te da će se od zadobivenih opekotina drugog stupnja brzo oporaviti. Sreća je da nakon eksplozije nije izbio požar.

U stanu Nevenke Bibaš cijelom dužinom izbijen je vanjski zid, a budući da je taj stan na najvišem, trećem katu, i krovna je deka od siline eksplozije popucala te ima velika uleknuća.

Za potvrdu informacije da je uzrok oštećenja najvjerojatnije eksplozija plinske boce čeka se dovršetak očevida.

Karlovačke službe zbrinjavaju stanare

Mnoge su karlovačke službe mobilizirane na zbrinjavanju stanara 28 stanova zgrade u kojoj je jutros jaka eksplozija potpuno uništila jedan stan, znatno oštetila još osam, a upitna je i statika čitave zgrade, potvrdio je Hini zamjenik gradonačelnika Dubravko Delić.

Nikola Rogoz, direktor gradske tvrtke Inkasator, kojoj je djelatnost upravljanje nekretninama, potvrdio je Hini da je prva stručna procjena specijalista za statiku Branka Čordaševa nakon pregleda oštećenja da će sigurno biti potrebna rekonstrukcija dijela zgrade.

Očevid na mjestu eksplozije još nije započeo jer je potrebno obaviti podupiranje krovne betonske deke da tijekom očevida ne bi netko stradao. Za te je građevinske radove angažirana tvrtka koja i inače provodi žurne radove za Grad Karlovac.

Glasnogovornica Grada Ana Župančić rekla je da se trenutno sastavlja popis osoba koje su danas ostale bez doma, a koje nemaju rodbinu ni prijatelje kod kojih bi se mogli smjestiti, a sačinjava se i popis gradskih stanova koji bi im se mogli dodijeliti na privremeno korištenje.

No, privremeno useljenje u gradske stanove stradali Karlovčani ne mogu očekivati prije utorka, kazao je zamjenik gradonačelnika Delić.

Zbog te činjenice sve je građane koji se nisu snašli za smještaj na skrb preuzeo gradski Crveni križ, dok je za dvije osobe Centar za socijalnu skrb našao i udomiteljsku obitelj.

Šteta od eksplozije od milijun i pol do dva milijuna kuna

Građevinska šteta od eksplozije u Ulici Stanka Vraza u Karlovcu je od milijun i pol do dva milijuna kuna, a tome treba dodati i štetu u više stanova, rekao je statičar Branko Čordašev pošto je pregledao zgradu.

Po njegovu nalazu, potrebno je žurno ukloniti strop, to jest ravni krov iznad dvaju stanova i fasadnih zidova jer ugrožava sigurnost. Osim toga, nije sigurno korištenje jedinog ulaza u zgradu s 28 stanova jer je na trećem katu uništeno stubište te zidovi uz stubište. Statika stubišta na nižim katovima nije ugrožena, ali se ljudi njime bez nekog rješenja i zaštite ne smiju koristiti, rekao je Branko Čordašev.

Kad je riječ o sigurnosti korištenja stanova, statika je narušena na dva stana pokraj uništenoga i na stropnoj konstrukciji stana ispod uništenoga, no ona se može popraviti.

Policija je očevid počela oko 13 sati budući da su bili potrebni građevinski zahvati kako bi se ekipi osigurala sigurnost. Očevid vodi vještak iz Centra za ferenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučević" iz Zagreba. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter