Karlo Konović: Što je muškarac bez brkova?

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Gotovo svakodnevno na ulicama Pule građani i njihovi sve brojniji gosti mogu sresti 68-godišnjeg Karla Konovića. Ono što ga izdvaja od ostalih jesu njegovi posebni i neobični brkovi koje, kako kaže, nije šišao sigurno četrdeset godina, samo ih tu i tamo malo oblikuje, poštuca.

- Ovi brkovi će ostati sa mnom dok ne odem Bogu na ispovijed! Nošenje brkova bilo je dio tradicije istarskih obitelji, pa tako i moje. Mi smo iz sela Grandići, iako sam u Pulu došao kada sam imao svega pet godina.

Unatrag četiri desetljeća počeo sam i ja nositi brkove u čast moga djeda. Njih su bila tri brata, a moj je djed imao velike lijepe brkove. Iako više nije živ, i dalje ga jako volim i poštujem, pa sam tako odlučio da brkove, njemu u čast, ne brijem.  Osim brkova, po tradiciji su se u Istri nosile i naušnice, rančini kako kažemo. Naušnice su nosili prvorođeni sinovi, a što je obitelj bila imućnija to je naušnica bila veća, ispričao nam je zanimljive detalje gospodin Karlo.

Dodaje kako su njegovi brkovi tako oblikovani zbog načina na koji se nose u njegovoj obitelji, iako su, kaže, muškarci znali imati toliko duge brkove da su ih mogli zakačiti iza uha.

- Kakve su reakcije na moje brkove? A gledajte, nekome se sviđaju, nekome ne, ali pitam ja vas što je čovjek bez brkova?! Imam i tu prigodnu majicu koju sam vidio taman kad su je prodavači raspakiravali i baš mi se svidjela. Tako me sada svi u Puli znaju po - brkovima, kaže nam Konović.

Dodaje da je gotovo cijeli radni vijek proveo u Tehnomontu. Ima dvoje djece, sina i kćer, četiri unuka i jednog praunuka, malog Morgana koji je upravo jučer proslavio drugi mjesec života. Hoće li i njegovi potomci jednoga dana njemu u čast odlučiti njegovati ove tradicionalne brkove, ne zna, ali će im za uspomenu ipak ostaviti pokoju fotografiju. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter