Karizmaticni Rundek na ljetnoj pozornici Monte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Program šestodnevnog glazbenog festivala «Gandusiana» nastavljen je sinoc u Rovinju na ljetnoj pozornici Monte, podno velebne crkve svete Eufemije gdje su koncert održali Darko Rundek u pratnji clanova Cargo orkestra - Isabel na violini, Dušana Vranica Duce za klavirom, harmonikom, citrom i udaraljkama, Edvina Hodžica na bas gitari, ?anija Pervana za bubnjevima, Emmanuela Ferraza za trombonom te trubaca Igora Pavlice, a u nekoliko je navrata Rundekovu gitaru preuzeo i Vukašin Miškovic.

Iako je repertoar Rundekovog koncerta bio gotovo identican onome održanom zimus u kazalištu Gandusio, novi ambijent i doista magicna pozornica Monte dali su koncertu i izvedbama novo ruho, a i publika je na otvorenom bila otvorenija i raspjevanija. Izvedbom "Ene" i "Uzalud pitaš", hitova iz doba kada je Rundek bio frontman grupe Haustor, zapoceo je sinocnji koncertni repertoar, a uslijedile su izvedbe skladbi iz doba stvaranja kazališne glazbe, kao i onih s njegovog prvog samostalnog albuma iz 1997. godine "Apocalypso", ostvarenog s osmeroclanim Cargo orkestrom, te albuma "Ruke".

Pozornica Monte, koja publici s jedne strane nudi pogled na zaštitnicu grada Svetu Eufemiju na crkvenom tornju, a s druge pak more, idealno je mjesto za Rundekov glazbeni izricaj koji spaja upravo zvukove Mediterana, ali i srednjoeuropske glazbe, balkanskog i latinskoamerickog folka, rocka i elektronike.

Atmosferu su podigle zanimljive varijante dalmatinske »Kad si bila mala Mare« i tradicionalne medimurske »Ljubav se ne trži«. Pred kraj koncerta Portugalac Ferraz je na gotovo tecnom i simpaticnom hrvatskom pozvao publiku da se približi i zapleše pred binom, a ona je ispunila njegove želje.

Po izvodenju posljednje pjesme publika je glazbenike, koji su oduševili svojim zanimljivim instrumentalnim, glasovnim i inim intervencijama, pozvala na bis, a tada su izveli skladbe "Šejn" i "Šal od svile" s albuma "Bolero".


Podijeli: Facebook Twiter