Karijeru vezao za uspjeh ekonomske politike koalicije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade i šef HNS-a Radimir Cacic svojom je porukom da ce, ne uspije li nova vlast za šest mjeseci pokrenuti Hrvatsku, napustiti Banske dvore, izazvao javnost na brojna promišljanja. Na prvi pogled Caciceva izjava, izrecena istog dana kada je na sjednici Vlade prezentirao iznimno ambiciozan plan investicijskog ciklusa do 2015. godine, djeluje kao vješta demagogija iskusnog politicara poznatog po drskim javnim istupima i neobuzdanim raspravama.

Ali, kad se pogleda što je Cacic tog dana ponudio gradanima i posla gladnim tvrtkama, dojam se mijenja: prvi "narodnjak" jasno je rekao da on pada zajedno s propašcu ambiciozne politike koju namjerava provoditi. I za to je postavio rok - rujan 2012. godine, što znaci da Vladu, da bi pokrenula projekte vrijedne oko dvije milijarde eura do kraja godine, ceka ljeto bez godišnjih odmora i protokolarnog kupanja na Brijunima.

Osnovica Caciceva "new deala" leži u staroj zamisli o javno-privatnom partnerstvu, promoviranoj još u doba Vlade Ivice Racana. Iako je politiku JPP-a prihvatila i Sanaderova Vlada, u proteklih desetak godina nije mnogo toga sagradeno po tom modelu, posebno što se tice bolnica, zatvora i škola - kao objekata o kojima se u tom kontekstu uobicajeno govori.

Uz partnerstvo privatnog i javnog sektora, Vlada namjerava investirati u izgradnju infrastrukture preko javnih poduzeca u njenom vlasništvu, što može bez problema sama uciniti.

Treci dio razvojne price o kojoj govori prvi potpredsjednik Cacic znatno je složeniji - treba privuci inozemni kapital koji želi investirati u pruge, Brijuni rivijeru, termoelektrane i hidroelektrane - ali ta su ocekivanja dugotrajna i neizvjesna zbog recesije u Europskoj uniji i, kako porucuju ekonomisti, smanjenog investicijskog kapitala na globalnom tržištu.

Veliku šansu za ulazak novca u hrvatsko gospodarstvo autori "new deala" vide i u privlacenju fondova EU-a. (D. GRAKALIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter