Kardinali o kontracepciji, rastavi, istospolnom braku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Franjo pozvao je u četvrtak kardinale, koji su se okupili kako bi razmotrili pitanja povezana s obitelji kao što su kontracepcija, rastava i istospolni brakovi, da budu "inteligentni, hrabri i puni ljubavi" u svojim raspravama.

Papa je otvorio izvanredni konzistorij - sastanak na kojemu sudjeluje 185 kardinala iz cijelog svijeta, a koji se održava iza zatvorenih vrata i na kojemu se kardinalski zbor priprema za jesensku biskupsku sinodu. "Pozvani smo da obznanimo veličanstveni Božji plan za obitelj i da pomognemo supružnicima da s radošću iskuse taj plan u svojim životima dok smo uz njih kroz brojne poteškoće ...s pastoralnim planom koji je inteligentan, hrabar i pun ljubavi", rekao je Franjo kardinalima.

Iako Crkva neće promijenti svoja učenja protiv abortusa i istospolnog braka, mnogi katolici se nadaju da bi jesenska sinoda mogla dovesti do promjena stajališta o drugim pitanjima povezanim s obitelji, posebice rastavom. Katolicima koji su se rastali i ponovno vjenčali, a nemaju crkveno poništenje prvog braka, zabranjeno je pričestiti se. Rastući broj crkvenih dužnosnika smatra da tu zabranu treba ukinuti ili olakšati poništenje braka kako bi takvi katolici mogli biti punopravni članovi Crkve.

U svom obraćanju kardinalima na izvanrednom konzistoriju, Papa je rekao da crveni poglavari trebaju "nastojati produbiti teologiju obitelji i prepoznati pastoralnu praksu koju zahtijeva naša sadašnja situacija".

U pripremi za jesensku sinodu, Vatikan je poslao upitnik svim biskupijama u kojemu se od vjernika želi čuti što misle o braku, obitelji i seksualnosti. Biskupi u nekim zemaljama, među kojima u Velikoj Britaniji, odlučili su da neće objaviti rezultate upitnika. Međutim, rezultati koje su objavili njemački, švicarski i japanski biskupi pokazali su da mnogi vjernici ne poznaju u potpunosti crkvena učenja ili ih odbacuju kao nerealna i bešćutna.

Rezultati su pokazali da većina katolika u tim zemljama smatra spornima zabrane kontracepcije, predbračnog ili istospolnog seksa i kritizira pravila glede rastavljenih katolika. Obraćajući će zboru kardinala, Sveti Otac je nazvao obitelj temeljem društva i neizravno je ponovno potvrdio protivljenje Katoličke crkve istospolnim brakovima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter